Rusia amenință voalat Israelul după explozia de la o instalație militară din Iran

Rusia amenință voalat Israelul după explozia de la o instalație militară din Iran

Rusia a amenințat voalat Israelul în comunicatul pe care l-a difuzat în legătură cu explozia produsă sâmbătă seară la o instalație militară din Isfahan, un oraș situat în centrul Iranului.

FOTO Shutterstock

„Condamnăm cu fermitate orice eforturi provocatoare care au potențialul de a provoca o escaladare necontrolată a tensiunilor într-o regiune care este departe de a fi pașnică”, a reacționat diplomația rusă într-un comunicat redat de agenția de presă TASS.

„Astfel de acțiuni distructive ar putea avea consecințe imprevizibile pentru pacea și stabilitatea din Orientul Mijlociu. Acest lucru trebuie să fie înțeles de organizatorii raidului nerușinat, de susținătorii lor și de cei care jubilează pe această temă, agățându-se de speranța zadarnică de slăbire a Iranului”, se arată în comunicat.

Potrivit The Jerusalem Post, analiștii politici presupun că, în opinia Moscovei, „organizatorii raidului nerușinat” sunt israelienii, iar „susținătorii” sunt americani.

Israelul păstrează tăcerea asupra exploziei de la Isfahan

Comunicatul a fost difuzat în timpul vizitei șefului diplomației americane în Israel, unde s-a întâlnit cu premierul Benjamin Netanyahu.

Secretarul de presă al Pentagonului, generalul de brigadă Patrick Ryder, a negat implicarea Statelor Unite în explozia din Iran, care ar fi fost rezultatul unui atac cu drone Israelul, în acord cu politica sa în astfel de cazuri, nu a negat și nici nu a confirmat dacă a avut de-a face cu „actul laș” denunțat de regimul de la Teheran.

Cu toate acestea, ziarele americane „Wall Street Journal” și „New York Times” susțin că Israelul se află în spatele exploziei. Există speculații potrivit cărora instalația respectivă ar fi avut legătură fie cu programul nuclear al Iranului, fie cu producția de rachete sau de drone care ar fi putut fi livrate Rusiei pentru a-și purta războiul împotriva Ucrainei.

Netanyahu vrea o politică comună SUA-Israel în privința Iranului

La Ierusalim, Antony Blinken și Benjamin Netanyahu au căutat să își consolideze cooperarea împotriva Iranului. Întrevederea dintre cei doi a avut loc într-un context de creștere a opoziției internaționale față de regimul islamic aflat la putere în această țară din Orientul Mijlociu, comentează The Jerusalem Post.

„Cea mai mare parte a comunității internaționale a văzut adevărata față a Iranului”, a declarat premierul Israelului, referindu-se la execuțiile de protestatari ordonate de regimul de la Teheran.

„Cred că există un consens comun că acest regim nu trebuie să dobândească arme nucleare. Am avut discuții foarte bune despre forjarea unei politici comune, despre încercarea de a lucra împreună pentru a contracara acest pericol”, a subliniat Netanyahu.

Blinken caută să atragă Israelul în susținerea cauzei ucrainene

La rândul său, Blinken a dat asigurări în privința angajamentului „de fier” al Statelor Unite față de securitatea Israelului și s-a pronunțat împotriva dotării Iranului cu arme nucleare.

„Am discutat despre aprofundarea cooperării pentru a înfrunta și contracara activitățile destabilizatoare ale Iranului în regiune și dincolo de aceasta. La fel cum Iranul susține de mult timp teroriștii care atacă israelieni și nu numai, regimul furnizează acum drone pe care Rusia le folosește pentru a ucide civili ucraineni nevinovați”, a declarat șeful diplomației americane.

„Atrocitățile fără încetare ale Rusiei nu fac decât să sublinieze importanța acordării de sprijin pentru toate nevoile Ucrainei - umanitare, economice și de securitate - în timp ce aceasta își apără cu curaj poporul și însuși dreptul la existență”, a insistat el.

Șeful diplomației israeliene va vizita Kievul

Pe de altă parte, ministrul de Externe al Israelului, Eli Cohen, i-a transmis lui Antony Blinken că intenționează să viziteze Kievul în viitorul apropiat.

„Am vorbit cu omologul meu din Ucraina, ministrul de Externe (Dmitro, n. red.) Kuleba, și l-am informat că, în următoarele săptămâni, Ambasada Israelului de la Kiev va reveni la activitate deplină. L-am informat, de asemenea, despre planurile mele de a vizita Kievul în viitorul apropiat”, a spus Cohen.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...