Rusia anunţă expulzarea a doi diplomaţi germani ca măsură de retorsiune

Rusia anunţă expulzarea a doi diplomaţi germani ca măsură de retorsiune

Rusia a anunţat luni expulzarea a doi diplomaţi germani ca măsură de retorsiune faţă de o măsură similară luată săptămâna trecută de Berlin, care acuză Moscova că a ordonat asasinarea unui opozant cecen în Germania în 2019, transmit AFP, Reuters şi dpa.

'Partea rusă respinge categoric acuzaţiile lipsite de fundament şi rupte de realitate despre implicarea structurilor de stat ruse în această crimă', a afirmat Ministerul Afacerilor Externe în comunicatul referitor la expulzarea a doi diplomaţi germani.

Reacţionând la anunţul Moscovei, diplomaţia germană a avertizat că decizia va 'afecta şi mai mult relaţiile' bilaterale.

'Guvernul (german) aspiră la raporturi cu Rusia pe baza dreptului internaţional şi a respectului reciproc', a declarat un purtător de cuvânt al MAE german. 'Decizia luată astăzi (...) afectează şi mai mult relaţiile', a adăugat el, apreciind că măsura anunţată de partea rusă este 'complet nejustificată'.

Ministrul de externe german, Annalena Baerbock, a anunţat miercuri că Germania a decis să expulzeze doi diplomaţi ruşi după condamnarea, la Berlin, a unui cetăţean rus pentru un asasinat ordonat de Moscova, potrivit justiţiei.

Asasinatul, comis în plină zi la Berlin în august 2019, aduce ''o atingere serioasă suveranităţii Republicii Federale Germania şi este o încălcare gravă a legii germane', afectând relaţiile ruso-germane, a arătat ea.

Decizia a fost comunicată ambasadorului Rusiei la Berlin, Serghei Neceaev, în timpul unei întrevederi la MAE german desfăşurată miercuri, a precizat Baerbock.

Asasinatul a fost comis la 23 august 2019 în parcul Tiergarten din Berlin, victima fiind georgianul de origine cecenă Tornike Kavtaraşvili, în vârstă de 40 de ani. Acesta a fost ucis cu trei gloanţe trase cu un pistol cu amortizor. Kavtaraşvili a fost un lider separatist cecen care a luptat împotriva forţelor ruse între anii 2000 şi 2004. El trăia începând din anul 2016 împreună cu familia în Germania, unde ceruse azil, dar încă nu-l primise până la momentul crimei.

Un cetăţean rus în vârstă de 56 de ani, Vadim S., a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru asasinarea lui Kavtaraşvili.

Bărbatul condamnat era ofiţer al serviciului de informaţii rus FSB şi a călătorit la Berlin sub o identitate falsă pentru a comite asasinatul.

La începutul procesului, acuzatul a declarat că este inginer civil şi a negat că are vreo legătură cu statul rus.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte! Și lumea crede că rușii sunt blocați total....

2 VIDEO O „dronuță” kamikaze rusească ia la ţintă obuzierele americane ale ucrainenilor

3 VIDEO Ce mahăr din mafia imobiliară o proteja? / Acesta este funcționarul din Primăria Capitalei care a fugit cu acte de la Urbanism

4 O poză care a generat peste 1000 de comentarii

5 Interesante amănunte...