Rusia ar fi folosit arme chimice lângă Herson: grenade cu otravă lansate din drone

Rusia ar fi folosit arme chimice lângă Herson: grenade cu otravă lansate din drone

Armata rusă este acuzată de ucraineni că ar fi folosit arme chimice în regiunea Herson. Mai exact, invadatorii ar fi lansat din drone grenade cu o substanță otrăvitoare, cloropicrin K-51.

Foto Shutterstock

Potrivit purtătorului de cuvânt al Comandamentului Operațional „Sud“, Vladislav Nazarov, medicii au reușit să salveze viețile soldaților ucraineni.

Potrivit comandamentului, rușii au aruncat containere cu o substanță periculoasă dintr-o dronă în pozițiile armatei ucrainene și se presupune că era vorba despre grenade cu cloropicrin K-51.

Cloropicrina este un lichid cu miros înțepător, foarte toxic în concentrații mari. Folosită inițial în procese industriale, cloropicrina a început să fie folosită în scopuri militare pentru că irită puternic pielea și mucoasele, provoacă edem pulmonar, bronșită, lăcrimare puternică, convulsii musculare, leziuni pe piele, vărsături, dureri de stomac, pierderea cunoștinței. Simptomele apar brusc și fac soldații incapabili de luptă, iar la o concentrație de doar 2 mg/l, o un om moare în câteva minute. Acest lichid otrăvitor este folosit în grenada cu gaz sovietică K-51, dezvoltată la sfârșitul anilor 1970 pentru a dispersa demonstranții și a învinge oponenții în timpul operațiunilor de luptă.

Potrivit lui Vladislav Nazarov, invadatorii sunt învinși la sol, astfel că au început să lovească mai activ din aer, inclusiv împotriva civililor. Armata rusă a atacat de două ori Odesa cu drone kamikaze din Marea Neagră, lovind o clădire administrativă din apropierea portului. Apărarea aeriană ucraineană a doborât o altă dronă Shahed-136 deasupra mării, dar valul de explozie a atins mai multe case de pe coastă, ucigând un civil. Încă cinci drone rusești au fost doborâte ulterior.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale