Rusia are în plan un al doilea front cu Ucraina dinspre Republica Moldova

Rusia are în plan un al doilea front cu Ucraina dinspre Republica Moldova

Expertul ucrainean Oleksandr Kovalenko susține că Moscova ar încerca o rusificare a Chișinăului pentru a forma o armată care să deschidă un al doilea front cu Ucraina. Planul există, dar este unul sinucigaș, susține un analist militar român.

Transnistria FOTO Jono Photography / Shutterstock

Expertul militar ucrainean Oleksandr Kovalenko susține că Rusia a pus la punct un scenariu conform căruia vrea să formeze un grup de luptă de 50.000 de oameni pe teritoriul Moldovei, care va „da coșmaruri” pentru că poate deschide un al doilea front ucrainean. Pentru asta este nevoie de un guvern pro-rus la Chișinău, arată publicația Unian .

Kovalenko a explicat de ce Moldova independentă este atât de importantă pentru Ucraina și de ce o eventuală rusificare a Chișinăului ar complica mult situația în zonă.

Potrivit acestuia, scenariul de forță al Rusiei de a cuceri Moldova este destul de real. Având în vedere potențialul contingentului rus în Transnistria, la nivelul de 1.700 de oameni, precum și formațiunile armate ale nerecunoscutei Republici Transnistrene (de circa 7.500 de oameni), Putin ar putea să intre destul de repede în teritoriile din nordul Republicii Moldova. Scenariul nu se oprește aici, iar Kovalenko susține că rușii ar putea captura Aeroportul Mărculești. În plus, trupele ruse ar putea prelua localitățile Bălți și Fălești pentru ca mai apoi să „închidă” nordul țării. În paralel, ar fi tăiat accesul la magistralele rutiere M14 și M2 blocând astfel intrarea în Chișinău, mai notează Kovalenko.

Blocarea trupelor ucrainene

Atunci fracțiunile din sud și nord vor asigura relativ ușor neutralizarea majorității trupelor Chișinăului, care pur și simplu nu va avea nicio șansă de rezistență fără ajutorul din afară, din moment ce capitala Moldovei este deja invadată de agenți ruși. Potrivit analistului, după instituirea guvernului pro-rus în Moldova vor începe să sosească activ noi „turiști” ruși, ceea ce va permite în cele din urmă formarea unui grup militar de 20 până la 30 de mii de oameni în 3-4 luni, iar mai târziu forța pro-rusă ar putea crește la 50 de mii de combatanți.

Din acel moment, Putin ar putea ordona deschiderea unui al doilea front împotriva Ucrainei. „O astfel de grupare va forța Forțele Armate ale Ucrainei să plaseze forțe suplimentare în regiunile Odesk, Vinița și Cernăuți pentru a preveni o invazie”, a spus Kovalenko.

În acest context, trebuie spus că Republica Moldova are cel mult 6.000 de militari activi, iar aceștia au dotări mai mult decât discutabile și, teoretic, ar mai putea mobiliza 12.000 de rezerviști. Spunem teoretic, pentru că nu este foarte clar ce pregătire, dar mai ales ce vârstă au respectivii rezerviști pentru a fi considerați apți de serviciul militar.

Carne de tun

Alți analiști susțin că, atunci când au pus la punct un astfel de scenariu, strategii ruși nu au fost tocmai realiști. Rusia dispune în Transnistria de un contingent de aproximativ 2.000 de militari: în jur de 500 de militari în cadrul forţei de menţinere a păcii, iar restul de circa 1.500 în Grupul Operaţional al Trupelor Ruse (GOTR), urmaşul Armatei a 14-a de gardă sovietică. La asta se adaugă formațiunile paramilitare transnistrene care pot strânge cel mult 10.000 de oameni, dar nu este foarte clar gradul de pregătire al acestora. „Toate aceste trupe nu sunt suficiente, numeric vorbind, pentru a deschide un al doilea front cu Ucraina. Nu știu cum au gândit strategii ruși care au făcut acest plan. Nu știu dacă au gândit, de fapt. Apoi, nu au sisteme de armament pentru că trupele ruse de acolo au niște blindate din perioada sovietică, iar echipamente relativ moderne nu pot fi aduse deoarece ar trebui să traverseze Ucraina sau România, lucru imposibil de imaginat. La fel, nici trupele nu pot fi suplimentate din același motiv. În plus, militarii ucraineni sunt antrenați și dotați în mare parte cu armament occidental. O confruntare a celor două forțe s-ar solda cu un carnagiu în scurt timp. Ar exista un scenariu, dar este mult prea cinic. S-ar putea ca la Moscova să se gândescă că deschiderea unui al doilea front în Ucraina ar fi utilă pentru că ar bloca în zonă ceva trupe ale Kievului și ar avea un astfel de plan chiar și cu riscul de a trimite la moarte mii de oameni”, a declarat analistul militar Aurel Cazacu.

Ucraina poate rezolva problema Transnistria

Vă reamintim că, potrivit expertului militar ucrainean Roman Svitan, Forțele Armate ale Ucrainei pot „rezolva” problema Transnistriei în câteva săptămâni prin curățarea contingentului rus de pe teritoriul republicii create artificial de Rusia. Pentru aceasta, este suficient ca liderul Moldovei, Maia Sandu, să ceară oficial autorităților ucrainene să intervină în situație și să-și introducă trupele în Moldova. Președintele Volodimir Zelenski a specificat că Ucraina respectă suveranitatea Moldovei și nu va interveni unilateral în conflict.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

4 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

5 Foarte interesante amănunte...