Rusia avertizează că persistă riscul unui conflict armat în Venezuela

Rusia a avertizat joi că persistă riscul unui 'conflict armat major' în Venezuela şi şi-a exprimat dorinţa de a participa la un mecanism de mediere pentru a depăşi criza din această ţară, potrivit EFE şi TASS.

'Din păcate, nu se poate spune că pericolul unui conflict armat (în Venezuela) a dispărut', a afirmat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova.

În acelaşi timp, ea a negat că Rusia are în vedere evacuarea diplomaţilor sau a familiilor lor şi, în general, a personalului care lucrează la reprezentanţele sau societăţile ruse din Venezuela.

Rusia, a subliniat purtătoarea de cuvânt a MAE rus, 'este dispusă să se alăture mecanismelor de mediere sau consultărilor care să fie acceptate de ambele tabere' în Venezuela.

'Salutăm disponibilitatea preşedintelui Venezuelei (Nicolas Maduro) de a accepta eforturi internaţionale în acest sens', a spus ea.

Zaharova a insistat că Moscova consideră că posibilităţile de asistenţă diplomatică acordată Venezuelei în soluţionarea crizei, pe care a calificat-o drept 'extrem de complexă', nu au fost epuizate.

'Înţelegem că această abordare este împărtăşită de ţări din regiune. Tocmai din acest motiv, unele state consideră drept o chestiune de urgenţă necesitatea de a convoca o conferinţă internaţională' a adăugat ea, referindu-se la iniţiativa Mexicului şi a Uruguayului.

Pe de altă parte, reprezentanta MAE de la Moscova a denunţat faptul că liderul opoziţiei, Juan Guaido, autoproclamatul preşedinte al Venezuelei, 'cheamă deschis forţele armate venezuelene să comită o lovitură de stat'.

'Vedem că patronii occidentali (ai opoziţiei venezuelene) încurajează în mod public şi prin toate mijloacele această linie distructivă. Se pare că pentru Washington nu există limite', susţine Maria Zaharova.

Totodată, ea a avertizat că sancţiunile pe care Statele Unite intenţionează să le aplice sectorului petrolier venezuelean reprezintă 'o cale directă către catastrofă, inclusiv una ecologică'.

Potrivit purtătoarei de cuvânt a MAE rus, acţiunea Statelor Unite 'seamănă cu un mare act de sabotaj care vizează nu numai dimensiunea politică, ci şi provoacă daune geopolitice la nivel internaţional'.

În actuala criză din Venezuela, Rusia este de partea regimului preşedintelui Nicolas Maduro, în timp ce SUA, o bună parte din ţările din America Latină şi Europa îl sprijină pe liderul opoziţiei Juan Guaido.AGERPRES/ (AS-autor: Lilia Traci; editor: Mariana Ionescu, editor online: Ady Ivaşcu)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ / Cattani de România lovește din nou! Dosar penal la DNA în cazul achiziției de măști medicale de la …

2 Mafie pe față! / Mandatul de arestare în lipsă emis pe numele lui Iorgulescu Jr. a fost anulat pe motiv de viciu…

3 Guvernul Orban a hotărât: Urmează o perioadă de sacrificii uriaşe pentru toată lumea, cu excepţia bugetarilor

4 Milițianul Neluțu, care a infectat zeci de persoane la spitalul Gerota din Capitală, a fost externat pe ascuns…

5 Cei „12 apostoli” ai dezinformării despre coronavirus au ajuns și în România

recomandări

Te ia DNA: Ioan Chelaru

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cea mai faimoasă pisicuță de pe internet