Rusia avertizează Republica Cehă asupra exporturilor de arme din epoca sovietică

Rusia avertizează Republica Cehă asupra exporturilor de arme din epoca sovietică

Rusia a avertizat Republica Cehă să nu transfere către terţe ţări armament ce datează din timpul alianţei sale cu Uniunea Sovietică în cadrul Pactului de la Varşovia, a declarat sâmbătă ministrul ceh de externe Jan Lipavsky, informează DPA.

Avertismentul urmează unui mesaj diplomatic oficial al Rusiei către Statele Unite punând în gardă că transporturile de arme din ţări NATO către Ucraina ar putea duce la "consecinţe imprevizibile".

Într-o discuţie cu agenţia de presă cehă CTK, Lipavsky a spus că nu există clauze în acordurile originale care ar putea împiedica Republica Cehă să transfere arme ce datează dinainte de destrămarea blocului comunist la începutul anilor 1990.

CTK a mai raportat că Ministerul Apărării ceh nu a comentat despre natura armelor pe care le-ar furniza Ucrainei, în urma informaţiilor că zeci de tancuri T-72 din epoca sovietică şi vehicule de luptă de infanterie BMP-1 au fost trimise în Ucraina.

Ucraina a făcut apel la ţările care încă deţin armament greu din epoca sovietică să-l transfere armatei ucrainene, notând că trupele sale sunt familiarizate cu astfel de arme şi nu ar avea nevoie de antrenament suplimentar.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Invenția unui român care promite reducerea la jumătate a facturii de gaz

2 Noua zonă din Ucraina în care frontul rușilor este pe cale să se prăbușească / „Totul se va întâmpla foarte repede”

3 Comandantul Armatei Ruse de Vest a fost „decapitat” de Putin. Aleksandr Zhuravlev este cunoscut ca „măcelarul din Alep”

4 VIDEO Ucraina torpilează dronele kamikaze rusești cu tehnologie americană. 70% rata de succes

5 VIDEO „Rușii îi vor face ceva similar lui Putin, așa cum românii au făcut cu Ceaușescu”