Rusia avertizează Republica Cehă asupra exporturilor de arme din epoca sovietică

Rusia avertizează Republica Cehă asupra exporturilor de arme din epoca sovietică

Rusia a avertizat Republica Cehă să nu transfere către terţe ţări armament ce datează din timpul alianţei sale cu Uniunea Sovietică în cadrul Pactului de la Varşovia, a declarat sâmbătă ministrul ceh de externe Jan Lipavsky, informează DPA.

Avertismentul urmează unui mesaj diplomatic oficial al Rusiei către Statele Unite punând în gardă că transporturile de arme din ţări NATO către Ucraina ar putea duce la "consecinţe imprevizibile".

Într-o discuţie cu agenţia de presă cehă CTK, Lipavsky a spus că nu există clauze în acordurile originale care ar putea împiedica Republica Cehă să transfere arme ce datează dinainte de destrămarea blocului comunist la începutul anilor 1990.

CTK a mai raportat că Ministerul Apărării ceh nu a comentat despre natura armelor pe care le-ar furniza Ucrainei, în urma informaţiilor că zeci de tancuri T-72 din epoca sovietică şi vehicule de luptă de infanterie BMP-1 au fost trimise în Ucraina.

Ucraina a făcut apel la ţările care încă deţin armament greu din epoca sovietică să-l transfere armatei ucrainene, notând că trupele sale sunt familiarizate cu astfel de arme şi nu ar avea nevoie de antrenament suplimentar.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Da, este dr. Andrei Nae, lector la catedra de limba engleză, membru în comisia de admitere a Universității București

2 Fotografia cu lectorul universitar îmbrăcat în fustă a împărțit Internetul. Reacția Universității din București și a colegilor acestuia

3 O poveste reală, nu banc! / Citiți și voi, că asta este lumea în mod real, o bombă cu ceas...

4 „Nu mai vreau să fiu asociată sub nicio formă cu numele sau imaginea lui Liviu Dragnea”

5 VIDEO După crimă, ucigașul doctoriței de la Brăila a fost la nuntă / „Nu are remușcări, nici emoții față de ce s-a întâmplat”