Rusia califică incendierea clădirii Centrului Rus pentru Știință și Cultură din Nicosia drept atac terorist

Rusia califică incendierea clădirii Centrului Rus pentru Știință și Cultură din Nicosia drept atac terorist

Șeful Rossotrudnichestvo, Yevgeny Primakov, a remarcat că incendierea clădirii este asociată cu „activitățile ucrainene”

Incendiu la Clădirea Centrului Rus pentru Știință și Cultură din Nicosia. Captură Twitter

Partea rusă califică incendierea clădirii Centrului Rus pentru Știință și Cultură (RCSC) din Nicosia, capitala Ciprului, drept atac teroris, a anunțat miercuri șeful Rossotrudnichestvo, Evgeny Primakov.

Calificăm acest lucru drept un act terorist, deoarece acesta este un atac asupra unei clădiri civile, pașnice, în mod clar cu scopul nu numai de a provoca pagube, ci și de a-i intimida atât pe angajații noștri, cât și pe oamenii care vin la acest centru cultural”, a spus Primakov pentru postul Rossiya TV-24 ".

Primakov a remarcat că incendierea deliberată a clădirii este asociată cu „activitățile ucrainene”. „După cum mi-a spus [șefa centrului] Alina Radcenko, literalmente imediat după acest atac terorist <...> pe una dintre clădirile din imediata apropiere a centrului cultural, cineva a atârnat un steag ucrainean la fereastra lor. Cred că acesta este un fel de semnătură. Chiar dacă aceștia nu sunt aceiași oameni care au comis acest act terorist, a existat o anumită mândrie ucraineană în el", a explicat el.

Potrivit șefului Rossotrudnichestvo, RCSC va continua să lucreze în ciuda incendiului. „Vom repara, îl vom repara, vom vopsi tot ce este necesar și nu vom închide”, a rezumat Primakov.

Despre incendiu

După cum a declarat Alina Radchenko, șefa centrului, unui corespondent TASS, „au avut loc două explozii puternice” în perimetrul RCSC, după care peretele și acoperișul clădirii au luat foc. Toți vizitatorii au fost evacuați, iar clădirea izolată. Potrivit lui Radcenko, martorii oculari au susținut că „au fost aruncate cocktail-uri Molotov”. Incendiul a fost stins acum si nu sunt victime.

Potrivit unei surse informate, incendiul a izbucnit în jurul orei 13:20 (ora Bucureștiului). Înainte de sosirea pompierilor, lucrătorii centrului au încercat să stingă singuri incendiul, dar flăcările au început să se extindă foarte repede și au ajuns pe acoperiș în câteva minute. Se știe că în clădire au fost efectuate lucrări de reconstrucție, dar în noiembrie anul trecut acestea au fost suspendate.

Clădirea actualului Centru rus pentru știință și cultură a fost construită în 1978. Proiectul clădirii a fost elaborat special de un grup de arhitecți, inclusiv sovietici, sub îndrumarea unui specialist cipriot, Markos Bargili, care a studiat în URSS.

Incidente cu misiunile diplomatice și diplomații ruși

Pe 28 februarie 2022, mai multe persoane au aruncat cu obiecte pirotehnice în clădirea departamentului consular al Ambasadei Rusiei la Haga (Olanda). Au fost avariate și mașinile misiunii diplomatice. În aceeași zi, ambasadorul Rusiei la Reykjavik (Islanda) Mihail Noskov a raportat un atac asupra consulatului rus.

În noaptea de 7 martie 2022 a avut loc un atac asupra reprezentanței Rossotrudnichestvo din Paris (Franța). Atacatorii au încercat să incendieze clădirea Casei Ruse de Știință și Cultură, aruncând un cocktail Molotov în perimetrul acesteia. Nu au exitat pagube sau victime.

Tot pe 7 martie 2022, la Dublin (Irlanda), un camion a lovit în mod deliberat porțile Ambasadei Rusiei. Incidentul s-a produs cu „complicitatea ofițerilor de poliție irlandezi aflați de serviciu la clădirea ambasadei”, conform oficialilor ruși ai ambasadei.

Pe 6 aprilie 2022, o mașină s-a izbit cu viteză de porțile Ambasadei Rusiei la București (România), al cărei șofer a strigat lozinci antiruse. Mașina a luat foc, iar șoferul a murit. După cum a raportat ulterior ambasadorul rus Valery Kuzmin, în mașină se aflau mai multe recipiente cu combustibil. După ce au încercat să-l scoată pe șofer din mașină, acesta a dat foc la benzină. Defunctul - Bogdan Dragich - a fost condamnat cu o zi înainte de instanţa de fond la 15 ani de închisoare pentru violenţe asupra fiicei sale vitrege. Dragic a condus o organizație neguvernamentală pentru a proteja drepturile taților de a crește un copil după divorț.

La 9 mai 2022, ambasadorul Rusiei în Polonia, Serghei Andreev, a fost atacat în timp ce încerca să depună flori la cimitirul memorial militar al soldaților sovietici de pe strada Žwirki și Vigory din Varșovia. Ambasadorul a ajuns la cimitirul memorial militar într-o mașină diplomatică cu steagul rusesc. După ce a coborât din mașină, a fost înconjurat de o mulțime agresivă cu steaguri ucrainene și sloganuri anti-ruse. Diplomațiilor nu li s-a dat voie să intre în cimitir și s-a aruncat asupra lor cu pungi dintr-o substanță roșie care s-a dovedit a fi sirop dulce. După ceva timp, poliția a împins mulțimea mai departe și i-a escortat pe diplomați la mașinile lor. Niciunul dintre ei nu a fost rănit grav. Ministrul polonez de externe Zbigniew Rau și-a exprimat regretul pentru atacul asupra ambasadorului rus la Varșovia.

La 9 mai 2022, consulul general rus Serghei Semionov a fost atacat la Gdansk. A venit să depună o coroană de flori la cimitirul soldaților sovietici, unde a fost întâmpinat de un grup de cetățeni agresivi. Potrivit presei locale, a avut loc o încăierare și o altercație verbală. Pe 11 mai, ambasadorul Poloniei la Moscova, Krzysztof Krajewski, a fost chemat la Ministerul rus de Externe în legătură cu atacurile asupra diplomaților ruși.

La 7 octombrie 2022, la Chișinău (Moldova), un bărbat a scris o inscripție jignitoare pe gardul ambasadei Rusiei, apoi a început să arunce petarde în clădire, după care a urcat pe gard și a încercat să intre în interiorul complexului. Făptuitorul a fost arestat. În urma acțiunii ostile, clădirea ambasadei a fost avariată. Diplomații ruși au spus că atacul a avut loc cu conivența autorităților moldovenești.

Pe 16 decembrie 2022, șeful centrului cultural Casa Rusiei (parte a structurii Rossotrudnichestvo) din capitala Republicii Centrafricane (RCA) Bangui, Dmitry Syty, a fost rănit într-o explozie. A primit un colet anonim, l-a deschis, după care dispozitivul exploziv a detonat. Reprezentantul Rusiei a fost internat. În Rossotrudnichestvo și Ministerul rus de Externe, a fost avută în vedere ipoteza unei tentative de asasinare a lui Dmitri Syty. În februarie 2023, agențiile de aplicare a legii din Republica Centrafricană au reținut angajați ai companiei internaționale DHL, care sunt suspectați de implicare în tentativa de asasinat asupra șefului Casei Ruse.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”