Rusia, cea mai dementă amenințare la adresa României de când a invadat Ucraina

Rusia, cea mai dementă amenințare la adresa României de când a invadat Ucraina

La nivelul înal al Consiliului Federației Ruse au fost lansate amenințări directe cu privire la lovirea teritoriului românesc cu rachete rusești în contextul escaladării războiului de agresiune provocat de Rusia împotriva Ucrainei.

Senatorul Konstantin Dolgov, membru al Consiliului Federației, fost reprezentant permanent adjunct al Federației Ruse la ONU, a amenințat direct România și Polonia cu lovituri de rachete rusești în cazul în care una dintre aceste state vor lua „măsura sinucigașă” de a pune la dispoziția Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană, cu utilizare directă de pe teritoriul românesc sau polonez.

Declarația oficialului rus a fost preluată de portalul rus de propagandă pro-război Vzglyad , într-un material intitulat „Germania expune Polonia și România la rachetele rusești”.

De unde a pornit totul?

Rușii înaintează scenariul prin care sistemele Patriot poloneze și românești ar intercepta rachete rusești deasupra Ucrainei, dar fiind utilizate de pe teritoriul național polonez și românesc. Un astfel de scenariu nu a fost exclus de către membri ai Bundestagului german, însă sunt scenarii pur teoretice pe care presa rusă le-a ridicat la rangul de realitate.

Rușii scriu că în contextul în care „Occidentul e extrem de îngrijorat de ofensiva rusă pe direcția Harkov”, tot mai mulți politicieni vorbesc despre apărarea Ucrainei de pe teritoriul României și Poloniei. Interesant e că propaganda rusă nu face apel la intenția României de a transfera un sistem Patriot Ucrainei, ci insistă pe faptul că sistemele ar putea proteja cerul Ucrainei direct din România.

În acest context unii membri ai Bundestagului, din coaliția de guvernământ, dar și din opoziție, au susținut ideea ca forțele armate ale statelor membre NATO să protejeze spațiul aerian al Ucrainei, în vestul țării, cu ajutorul apărării antiaeriene amplasate pe teritoriul național. Citat de publicația Frankfurter Allgemeine Zeitung , un astfel de scenariu e avansat de Anton Hofreiter, președintele Comisiei pentru Afaceri Europene, membru în Partidul Verzilor, dar și de alți colegi de partid. Roderich Kiesewetter de la Uniunea Creștin Democrată (CDU) a indicat și el că țările occidentale ar putea doborî vehicule aeriene fără pilot rusești pe modelul în care SUA au făcut-o cu rachetele iraniene, fără să se implice direct în conflictul dintre Israel și Iran.

Rușii amenință că vor testa sistemele Patriot cu rachete Iskander, dar nu în Ucraina ci direct deasupra României

4. Sistem Isk... (iskander-2_25250200.jpg)

Sistem Iskander / ministerul rus al apărării

În acest context senatoru Konstantin Dolgov, membru al Consiliului Federației, afirmă că „Polonia și România: Bine ați venit în clubul sinucigașilor dacă sunteți de acord cu o asemenea idee din partea Germaniei”.

Oficialul rus spune că situația e identică cu cazul F-16, anume în care avioanele donate Ucrainei vor purta încărcătură nucleară sau vor opera de pe aerodromuri ale statelor Aliate, acestea vor deveni ținte legitime. Cu alte cuvinte dacă state ale NATO vor proteja de pe teritoriul rol cerul Ucrainei vor deveni ținte. Scenariul e oricum irealizabil în contextul în care sistemele nu ar reuși să protejeze Ucraina decât într-o adâncime de aproximativ 70 de kilometri.

Tot portalul de propagandă rusă Vzglyad îl citează pe expertul militar rus Alexander Artamonov, spun rușii specializat pe tehnică militară aliată, care își expune punctul de vedere, anume că .... rachetele ruse sunt imposibil de interceptat de Patriot.

El arată că rachetele Iskander au o rată de interceptare sub 50% iar „în plus Rusia deține rachete de croazieră care își schimbă traiectoria și evită interceptoarele antirachetă”.

Expertul militar mai arată că Armata rusă dispune de rachete care zboară „literalmente la o altitudine extrem de joasă, de aproximativ 60 de metri, fiind aproape imposibil de detectat de radare”, dar rușii mai dispun și de capacitatea de a satura sistemele de apărare aliate cu atacuri de tip roi de dronă.

2. Sistem de ... (patriot-romania-armata_68624500.jpg)

Sistem de apărare antiaeriană Patriot, aflat în dotarea Armatei României. Foto: Ambasada României din Statele Unite ale Americii

Desigur, nu în ultimul rând, propaganda adaugă pe listă rachetele hipersonice Kinjal care sunt „imposibil de interceptat”. Niciun cuvânt de faptul că Kinjal au fost interceptate în nenumărate rânduri de sisteme Patriot în Ucraina iar capacitatea lor hipersonică e de fapt semi-hipersonică în contextul în care atunci când se apropie de țintă racheta încetinește mult. Mai mult, Kinjal nu au avut niciun rol determinant în războiul de agresiune purtat de ruși împotriva Ucrainei.

Articolul citat nu face decât să prezinte din nou rachetele „invincibile” ale Rusiei în fața sistemelor de apărare antiaeriană și să realimenteze ideea că NATO și Occidentul sunt în război direct cu Federația Rusă, care se află de fapt în poziție defensivă. Nu în ultimul rând amenințările directe cu lovirea României cu rachete rusești sunt deja scenarii reluate la nesfârșit de propaganda rusă cu scopul de a implementa teamă în societate și de a slăbi susținerea pentru Ucraina. SURSA: defenseromania.roCitește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 Uite o chestie care chiar merită citită...

3 A început Coldea să vorbească? / „Sebastian Ghiță este folosit, în prezent, de unii decizionali de la Belgrad și are legături cu o serie de interfețe ec…

4 1.000.000 lei într-un singur an

5 Încă un șef de Poliție „decapitat” de DNA!