Rusia cere eliminarea sancţiunilor SUA în schimbul continuării participării la Staţia Spaţială Internaţională

Rusia cere eliminarea sancţiunilor SUA în schimbul continuării participării la Staţia Spaţială Internaţională

Moscova vrea ca SUA să ridice sancţiunile împotriva companiilor ruseşti în schimbul continuării participării sale la Staţia Spaţială Internaţională (ISS) şi după 2025.

"Fie cooperăm, şi atunci sancţiunile trebuie retrase imediat, fie Rusia se va baza pe propria staţie spaţială", a declarat luni şeful agenţiei spaţiale ruseşti Roskosmos, Dmitri Rogozin, conform agenţiei de presă Interfax, preluată de DPA.

Moscova a pus sub semnul întrebării recent continuarea participării sale la administrarea ISS, veche de 20 de ani, şi după 2025.

Rogozin a declarat în aprilie că Rusia a început să îşi construiască propria staţie spaţială.

Mai multe companii spaţiale ruseşti sunt vizate de sancţiuni din partea SUA, impuse din cauza sprijinului Moscovei pentru separatiştii ucraineni.

Departamentul american al Apărării a anunţat la rândul său că nu mai vrea să folosească rachete ruseşti pentru lansarea de sateliţi.

Roskosmos a acuzat de asemenea faptul că sancţiunile duc la scăderea cotei companiilor ruseşti pe piaţa internaţională.

În cadrul unei audieri în Duma de Stat, Rogozin a avertizat că, în cazul în care Washingtonul îşi menţine sancţiunile, atunci va fi responsabil de retragerea Rusiei din ISS.

El a mai spus că Rusia vrea să ia o decizie privind viitorul ISS numai după ce SUA renunţă la sancţiuni.

Rogozin a adăugat de asemenea că Rusia a început deja construirea unui prim segment al unei staţii spaţiale şi că grupul Energia, constructor de rachete, va pregăti o lansare în patru ani.AGERPRES


populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 „Sincer? Mi-e dor de ordine. Mi-e dor de Ceașescu” / „Șuca” a vrut să se bage și ea în seamă pe subiectul Beach, Please!, dar a scris greșit numele dict…

3 „După aceea, vor veni cu sutele” / Primele vești cu adevărat proaste pentru Rusia vin din Germania

4 ALERTĂ Simina Tănăsescu este noul președinte al CCR

5 De ce în România judecătorii se pensionează la 48 de ani. Cine au fost „băieții deștepți” care au dat legea și ce motive au avut