Rusia: Cineastul ucrainean Oleg Senţov, în stare "foarte gravă" după 50 de zile de greva foamei în închisoare

Rusia: Cineastul ucrainean Oleg Senţov, în stare "foarte gravă" după 50 de zile de greva foamei în închisoare

Cineastul ucrainean Oleg Senţov, întemniţat pentru "terorism" în Rusia, se află în stare "foarte gravă" în cea de-a 50-a zi de grevă a foamei, a anunţat luni avocatul său, citat de AFP.

"Bineînţeles, starea sa de sănătate este foarte gravă", a declarat pentru France Presse Dmitri Dinze, avocatul cineastului, adăugând că nu a avut acces timp de aproape două săptămâni la clientul său, închis într-un centru de detenţie din Iamalia-Neneţia (nordul Siberiei).

"El nu are niciun contact cu lumea exterioară. Nu pot să vorbesc cu el la telefon", a continuat el, adăugând că se aşteaptă să obţină mai multe informaţii despre starea de sănătate a clientului său după ce sora sa îi va face o vizită "în curând".

Senţov a început o grevă a foamei la 14 mai pentru a cere eliberarea tuturor "deţinuţilor politici" ucraineni încarceraţi în Rusia.

În fiecare zi, cineastul bea 3,5 litri de apă şi i se injectează glucoză, aminoacizi şi vitamine prin perfuzii, potrivit avocatului.

Susţinătorii săi au lansat un apel la organizarea unei manifestaţii luni seara la Kiev în favoarea cineastului, arestat în 2014 şi condamnat în Rusia la 20 de ani de închisoare pentru "terorism" şi "trafic de arme" după un proces calificat drept "stalinist" de Amnesty International şi denunţat de Ucraina, UE şi SUA.

Reprezentanta ucraineană pentru drepturile omului, Liudmila Denisova, s-a deplasat săptămâna trecută la închisoarea unde se află cineastul de 41 de ani, dar nu a fost autorizată să-l vadă.

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său ucrainean Petro Poroşenko evocaseră în iulie, într-o convorbire telefonică, un eventual "schimb de prizonieri" între cele două ţări, dar această eventualitate întârzie să se concretizeze.

Vicepreşedintele parlamentului ucrainean, Irina Gheraşcenko, a publicat luni numele a 23 de prizonieri ruşi închişi în Ucraina pe care Kievul se declară gata să-i dea la schimb contra Senţov şi alţi prizonieri ucraineni închişi în Rusia.

"Invit Rusia să-şi preia cetăţenii şi să ne predea ucrainenii", a declarat ea.

Avocatul lui Senţov a estimat totuşi că aceste 23 de nume nu aveau "nimic nou" şi că doar Putin este în măsură să decidă soarta lui Oleg Senţov.

Kremlinul a informat că ipoteza unei eventuale graţieri prezidenţiale, solicitată de unii susţinători ai cineastului, nu poate fi acordată decât după o cerere a lui Senţov în acest sens, ceea ce acesta a refuzat până în prezent.

Consiliul Europei, G7, dar şi numeroase personalităţi precum scriitorul american Stephen King şi cineaşti ruşi au cerut eliberarea lui Oleg Senţov. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Am închis conturile la BCR. Nu mai colaborez cu firme austriece. Am anulat vacanța de schi în Austria cu angajații. La revedere Austria pe o perioadă…

2 Voi ați citit ce scria Dan Alexe acum câțiva ani despre Austria, băncile ei și legătura cu Croația?

3 Premierul Ciucă aruncă dinamita: Nivelul relațiilor cu Austria va scădea la nivelul însărcinatului cu afaceri externe la Viena

4 Fotografia asta o fi trucată?

5 Loredana Groza, în ipostaze care par desprinse din filme pentru adulți...