Rusia: Cineastul ucrainean Oleg Senţov, în stare "foarte gravă" după 50 de zile de greva foamei în închisoare

Cineastul ucrainean Oleg Senţov, întemniţat pentru "terorism" în Rusia, se află în stare "foarte gravă" în cea de-a 50-a zi de grevă a foamei, a anunţat luni avocatul său, citat de AFP.

"Bineînţeles, starea sa de sănătate este foarte gravă", a declarat pentru France Presse Dmitri Dinze, avocatul cineastului, adăugând că nu a avut acces timp de aproape două săptămâni la clientul său, închis într-un centru de detenţie din Iamalia-Neneţia (nordul Siberiei).

"El nu are niciun contact cu lumea exterioară. Nu pot să vorbesc cu el la telefon", a continuat el, adăugând că se aşteaptă să obţină mai multe informaţii despre starea de sănătate a clientului său după ce sora sa îi va face o vizită "în curând".

Senţov a început o grevă a foamei la 14 mai pentru a cere eliberarea tuturor "deţinuţilor politici" ucraineni încarceraţi în Rusia.

În fiecare zi, cineastul bea 3,5 litri de apă şi i se injectează glucoză, aminoacizi şi vitamine prin perfuzii, potrivit avocatului.

Susţinătorii săi au lansat un apel la organizarea unei manifestaţii luni seara la Kiev în favoarea cineastului, arestat în 2014 şi condamnat în Rusia la 20 de ani de închisoare pentru "terorism" şi "trafic de arme" după un proces calificat drept "stalinist" de Amnesty International şi denunţat de Ucraina, UE şi SUA.

Reprezentanta ucraineană pentru drepturile omului, Liudmila Denisova, s-a deplasat săptămâna trecută la închisoarea unde se află cineastul de 41 de ani, dar nu a fost autorizată să-l vadă.

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său ucrainean Petro Poroşenko evocaseră în iulie, într-o convorbire telefonică, un eventual "schimb de prizonieri" între cele două ţări, dar această eventualitate întârzie să se concretizeze.

Vicepreşedintele parlamentului ucrainean, Irina Gheraşcenko, a publicat luni numele a 23 de prizonieri ruşi închişi în Ucraina pe care Kievul se declară gata să-i dea la schimb contra Senţov şi alţi prizonieri ucraineni închişi în Rusia.

"Invit Rusia să-şi preia cetăţenii şi să ne predea ucrainenii", a declarat ea.

Avocatul lui Senţov a estimat totuşi că aceste 23 de nume nu aveau "nimic nou" şi că doar Putin este în măsură să decidă soarta lui Oleg Senţov.

Kremlinul a informat că ipoteza unei eventuale graţieri prezidenţiale, solicitată de unii susţinători ai cineastului, nu poate fi acordată decât după o cerere a lui Senţov în acest sens, ceea ce acesta a refuzat până în prezent.

Consiliul Europei, G7, dar şi numeroase personalităţi precum scriitorul american Stephen King şi cineaşti ruşi au cerut eliberarea lui Oleg Senţov. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Acest mesaj va produce un cutremur în România

2 Cum se spală banii negri în Famiglie / Ilie Sârbu și-a luat apartament de două milioane de lei. Fiica Daciana i-…

3 Documente / „Pute rău! Miros de cătușe cu o duhoare puternică de corupție la achiziția celor 115 milioane de măș…

4 VIDEO Priviți, despre Armata Panterelor Negre care patrulează pe străzile orașelor din America nu vorbește nim…

5 BREAKING A explodat prima bombă în București! Robert Negoiță, primarul sectorului 3, anunță că nu va candida p…