Rusia: Critici influenţi adăugaţi pe lista ''agenţilor străini''

Rusia: Critici influenţi adăugaţi pe lista ''agenţilor străini''

Youtuber, politolog, jurnalişti: Rusia a inclus vineri noi personalităţi influente şi critici ai Kremlinului în lista sa de "agenţi străini", în mijlocul unui val de represiune de la ofensiva din Ucraina, scrie AFP.

Ministerul rus al Justiţiei a adăugat nouă persoane pe această listă care include acum peste 140 de media şi personalităţi.

"Agenţii străini" sunt supuşi la numeroase constrângeri şi proceduri tracasante, sub ameninţarea unor grele sancţiuni. În special, ei trebuie să indice acest statut în toate publicaţiile lor.

Printre nou-veniţi, se regăsesc mai ales youtuberul Iuri Dud, un jurnalist celebru în toată Rusia pentru interviurile şi documentarele sale care abordează subiecte sensibile precum represiunile staliniste sau excesele autoritare din Rusia.

În 2020, el i-a intervievat pe opozantul Aleksei Navalnîi, acum închis în Rusia, şi pe soţia sa, Iulia.

Pe lista "agenţilor străini" au fost incluşi un caricaturist, Serghei Elkin, renumit pentru desenele sale care iau în derâdere puterea rusă, precum şi o influentă politologă liberală, Ekaterina Schulmann.

"Desigur, mă aşteptam la asta", a declarat pentru AFP Ekaterina Schulmann.

Un jurnalist de investigaţie, Roman Dobrohotov, creatorul media ruse The Insider, şi o activistă pentru drepturile LGBT, Karen Şainian, sunt acum şi ei "agenţi străini".

În septembrie 2021, Roman Dobrohotov a confirmat că a părăsit Rusia pentru a evita urmărirea penală.

La 12 aprilie, pe Youtube, Ekaterina Schulmann a indicat, la rândul ei, că a plecat în Germania după ce a avut o bursă ştiinţifică la Berlin. Caricaturistul Serghei Elkin a anunţat la 13 aprilie, pe Facebook, că a părăsit Rusia.

De la ofensiva rusă în Ucraina, zeci de membri ai elitei intelectuale ruse şi jurnalişti au părăsit ţara, în timp ce puterea îşi intensifică presiunea împotriva ultimelor media şi voci critice. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...