Rusia cumpără și armează drone ieftine de pe site-uri web din China

Rusia cumpără și armează drone ieftine de pe site-uri web din China

Este o mișcare economică pentru o presupusă superputere militară.

Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

Forțele ucrainene au doborât o dronă civilă pe care Rusia ar putea să o fi cumpărat de pe o piață online chineză.

Drona pare a fi un Mugin-4 de la compania Mugin UAV, care are sediul în China.

Ucraina a folosit acest tip de dronă pentru a lansa atacuri kamikaze împotriva Rusiei.

Pe 15 februarie, au apărut online fotografii cu o dronă civilă prăbușită, de culoare portocalie, care transporta un obuz de tun naval, care ar fi fost doborâtă de forțele ucrainene în regiunea de sud a Hersonului. Drona prăbușită pare intactă din punct de vedere fizic, ceea ce înseamnă că s-ar putea să se fi defectat sau să fi fost deturnată sau forțată să aterizeze după ce și-a pierdut legătura de comandă. Această dronă hibridă cu decolare sau aterizare verticală (VTOL) — care poate comuta între modurile de zbor în stil elicopter și avion — este vopsită în portocaliu strălucitor și pare a fi un Mugin-4 vândut pe piața civilă de compania Mugin UAV, cu sediul în Xiamen în provincia Fujian din China. Dronele cu cameră produse de firmă au fost în special adaptate și folosite de Ucraina pentru a lansa numeroase atacuri kamikaze care vizează baze militare rusești mai îndepărtate. Acum, Rusia pare să intre în acțiune.

Foto: Twitter

Foto: Twitter

Contul de Twitter Ukraine Weapon Tracker identifică muniția pusă pe un suport pentru bombe sub fuzelaj ca fiind un obuz cu fragmentare exploziv OF-62 de 76 de milimetri și cântărind 12,5 kg, folosit de obicei de tunurile navale cu tragere rapidă. Deși mic în comparație cu o bombă aeriană tipică sau cu un obuz de artilerie, este mult mai puternic decât grenadele de 30 sau 40 de milimetri de un sfert de kilogram aruncate adesea de drona civilă înarmată folosită de ucrainieni.

Fiecare dronă din războiul Rusiei împotriva Ucrainei

Pe obuz este inscripționat „Pentru Sevastopol” , ceea ce implică o misiune de răzbunare a raidurilor ucrainene asupra instalațiilor militare rusești din orașul-port din Crimeea, realizate de aceeași familie de drone.

Cel mai faimos, în iulie 2022, o dronă Mugin-5 Pro a evitat o furtună de focuri de armă antiaeriene pentru a lovi sediul Flotei Ruse de la Marea Neagră din Sevastopol, rănind șase persoane și ducând la anularea sărbătoririi Zilei Marinei. Aceste drone puteau fi achiziționate cu ușurință prin megaplataforma de cumpărături online AliExpress din China, deținută de Alibaba Group, așa că au ajuns să fie numite „dronele Alibaba”.

Producătorul Mugin UAV a declarat că nu este de acord și condamnă utilizarea dronei sale în scopuri militare și nu permite vânzările directe către Ucraina sau Rusia. Dar ambele țări achiziționează, evident, drone la prețuri accesibile prin agenți, donatori civili sau alte terțe părți.

Într-adevăr, cele mai comune drone civile utilizate de forțele ruse și ucrainene sunt quadcopterele construite de producătorul chinez DJI, în special dronele Mavic și cele mai mari cu cameră, Matrices. Aceste drone mici sunt cele mai utile pentru vizarea unor ținte pentru lovituri cu proiectile de artilerie, dar pot fi și echipate pentru a transporta grenade sau obuze de mortar, care pot fi aruncate cu o precizie uluitoare. Dronele DJI cu vizualizare (FPV) sunt, de asemenea, modificate pentru utilizarea în creștere pentru atacurile kamikaze.

În ciuda interdicției chineze de a exporta drone direct în Ucraina și Rusia, mii de oameni și-au făcut drum acolo prin donatori terți. Soldații de ambele părți au lucrat, de asemenea, pentru a sparge jailbreak dronelor civile pentru a depăși vulnerabilitățile datorate software-ului de siguranță.

Dronele Quadcopter sunt deosebit de versatile datorită capacității lor VTOL, eliminând nevoia unei catapulte sau a unei piste. Dar acel mod de zbor este mult mai ineficient decât dronele cu aripă fixă în ceea ce privește raza de acțiune și viteza, limitându-le raza de acțiune.

Mugin, ca și alte drone hibride, depășește această problemă datorită celor două sisteme de propulsie: între patru și opt rotoare utilizabile pentru VTOL oriunde este convenabil; și o elice de împingere montată în spate pentru o croazieră mai eficientă. Raza de acțiune crescută și capacitatea de încărcare utilă le fac mult mai aplicabile pentru atacuri la distanță lungă.

Cu toate acestea, metoda de ghidare folosită de Ucraina rămâne neclară. Este posibil ca dronele să treacă pur și simplu la coordonatele GPS prestabilite. Alternativ, un operator aflat în raza de acțiune a țintei le poate controla de la distanță în faza terminală. Ipotetic, un operator ar putea, de asemenea, să folosească modul de zbor vertical al dronei pentru a elibera muniția cu precizie, fără a prăbuși drona în sine, deși nu este clar dacă vreun Mugin a fost folosit pentru atacuri non-kamikaze.

În prezent, există cinci generații de drone hibride Mugin – Mugin 2 până la 6 – disponibile pentru cumpărare la prețuri cuprinse între 7.000 USD și 15.000 USD pe site-ul companiei. Ultimele modele înlocuiesc fibra de sticlă cu fibră de carbon, un plastic compozit armat care este ușor, dar foarte rigid și durabil. Există, de asemenea, două modele alimentate electric, EV350 și EV460.

Atacul dronelor Alibaba

Înainte de atacul puternic mediatizat din iulie asupra Sevastopolului, prima utilizare ofensivă a dronei de către Ucraina ar fi putut fi un atac distructiv care vizează o rafinărie de petrol pe pământ rusesc la Novoşakhtinsk, lângă Rostov, pe 22 iunie.

Cu toate acestea, bazele aeriene și navale rusești din Crimeea au devenit ulterior ținta principală a atacurilor Mugin. Între 20 și 23 august, alte drone Alibaba s-au abătut asupra Sevastopolului, una aparent lovind acoperișul sediului flotei. Noaptea, cerul era tăiat în mod obișnuit de rachete de apărare aeriană și de focul de tun.

Pe 22 septembrie, încă cinci au coborât asupra Crimeei, dar s-a raportat că au fost doborâte fără a fi atins ținta. Nouă drone Alibaba au atacat, de asemenea, împreună cu bărci drone kamikaze pe 29 octombrie.

La primele ore ale Ajunul Crăciunului 2022, surse rusești susțin că șapte Mugin operate de ucraineni au fost lansate de la Odesa seara (19:30) și au zburat peste Marea Neagră către ținte aflate la 180 până la 206 mile distanță. Se presupune că cinci au fost distruse pe drum de apărarea sistemelor de apărare antiaeriană S-300 și Pantsir-S1, iar două au fost doborâte chiar înainte de ținta lor.

În general, Rusia pare să-și fi îmbunătățit apărarea în Crimeea împotriva atacurilor cu drone, deși forțarea Moscovei să angajeze resurse pentru a face acest lucru este o victorie parțială. Fiecare rachetă lansată pentru a învinge o dronă Alibaba costă de 10 până la 40 de ori mai mult decât ținta - o dilemă materială cu care se confruntă și apărarea antiaeriană ucraineană atunci când respinge dronele kamikaze Shahed-136 construite în Iran de Rusia, care atacă zilnic orașele ucrainene.

În ciuda faptului că a folosit Shahed-136, armata Rusiei pare să fi văzut atractivitatea de a cumpăra UAV-uri hibride Mugins și mai ieftine, cumpărabile în China, care nu necesită lansatoare speciale. Vopseaua portocalie de înaltă vizibilitate de pe Muginul doborât ar putea însemna, de asemenea, că ar fi putut fi folosită mai devreme pentru practica de apărare aeriană, ajutând astfel unitățile ruse de apărare aeriană să învețe să detecteze, să identifice și să angajeze atacuri viitoare.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „O femeie adevărată!” / Imaginile cu Andreea Bănică în bikini la 46 de ani fac furori printre fani

2 Fraților, în ce țară trăim? Un român a construit un bloc, a vândut apartamente, dar nu a declarat nimic la ANAF

3 Cel puțin 11 morți și mii de răniți, după ce pagerele cu care comunicau membrii Hezbollah au explodat simultan / Incidente similare și în Siria / Isra…

4 Apar primele amănunte în cazul misterioaselor explozii ale pagerelor din Liban / Cine a pus totul la cale și cum a fost executat planul

5 Hopa! / Pagerele folosite în atacul din Liban au fost fabricate în Ungaria, susține compania taiwaneză despre care s-a spus că le-ar fi produs