Rusia: Cunoscută asociaţie pentru apărarea drepturilor omului, clasată drept ''agent străin''

Justiţia rusă a anunţat miercuri că a clasat o cunoscută asociaţie pentru apărarea drepturilor omului din Rusia drept "agent străin", denumire controversată aplicată organizaţiilor care beneficiază de o finanţare provenită din străinătate, informează AFP.

Ministerul rus al Justiţiei a precizat că a inclus mişcarea "Pentru Drepturile Omului" pe această listă după un "control inopinat de documente ale ONG-ului".

Critic feroce al Serviciului Federal de Securitate (FSB), preşedintele organizaţiei, Lev Ponomariov, 77 de ani, a fost închis timp de 16 zile în decembrie, după ce a distribuit pe reţelele sociale un apel la o manifestaţie neautorizată.

"Este un nou atac care mă vizează personal, pentru că eu critic deschis FSB pentru urmăririle declanşate împotriva tinerilor" opozanţi, a declarat Ponomariov miercuri pentru AFP, adăugând că nu va face apel la această nouă decizie.

La sfârşitul lui 2014, ONG-ul "Pentru Drepturile Omului" a primit deja această denumire controversată. Un an mai târziu, Ministerul Justiţiei a revenit asupra acestei decizii şi a retras ONG-ul de pe listă, după o plângere depusă de Lev Ponomariov, militant respectat pentru drepturile omului în Rusia.

O lege votată în 2012 obligă organizaţiile care beneficiază de o finanţare din străinătate şi care au o "activitate politică", concept foarte imprecis, să se înregistreze în Rusia ca "agent străin" şi să se afişeze ca atare în toate comunicatele sau activităţile publice. Aceste demersuri sunt însoţite de importante constrângeri administrative şi financiare. De atunci, 69 de ONG-uri au fost clasate în Rusia drept "agenţi străini", printre care multe organizaţii de apărare a drepturilor omului, dar şi asociaţii ecologiste.

Această denumire controversată a fost aplicată în epoca stalinistă opozanţilor reali sau presupuşi, apoi a fost folosită în anii 1970 şi 1980 pentru a-i descrie pe disidenţi, acuzaţi că sunt în solda Occidentului. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Surse din Poliție: Șefii se tem că au fost înregistrați de clan în biserică / Percheziții cu cântec

2 Legist INML București / „Am participat la peste 15.000 de autopsii, însă cei decedați din cauza COVID arată alt…

3 Țiitoare de lider PNL angajată la stat

4 Cică ele ar adevăratul motiv al intrării lui Băse în cursa pentru Primăria Capitalei

5 Prima bombă de campanie! Șarlatania din trecutul deputatului USR Stelian Ion: handicap inventat pentru locuinț…