Rusia: Cunoscută asociaţie pentru apărarea drepturilor omului, clasată drept ''agent străin''

Rusia: Cunoscută asociaţie pentru apărarea drepturilor omului, clasată drept ''agent străin''

Justiţia rusă a anunţat miercuri că a clasat o cunoscută asociaţie pentru apărarea drepturilor omului din Rusia drept "agent străin", denumire controversată aplicată organizaţiilor care beneficiază de o finanţare provenită din străinătate, informează AFP.

Ministerul rus al Justiţiei a precizat că a inclus mişcarea "Pentru Drepturile Omului" pe această listă după un "control inopinat de documente ale ONG-ului".

Critic feroce al Serviciului Federal de Securitate (FSB), preşedintele organizaţiei, Lev Ponomariov, 77 de ani, a fost închis timp de 16 zile în decembrie, după ce a distribuit pe reţelele sociale un apel la o manifestaţie neautorizată.

"Este un nou atac care mă vizează personal, pentru că eu critic deschis FSB pentru urmăririle declanşate împotriva tinerilor" opozanţi, a declarat Ponomariov miercuri pentru AFP, adăugând că nu va face apel la această nouă decizie.

La sfârşitul lui 2014, ONG-ul "Pentru Drepturile Omului" a primit deja această denumire controversată. Un an mai târziu, Ministerul Justiţiei a revenit asupra acestei decizii şi a retras ONG-ul de pe listă, după o plângere depusă de Lev Ponomariov, militant respectat pentru drepturile omului în Rusia.

O lege votată în 2012 obligă organizaţiile care beneficiază de o finanţare din străinătate şi care au o "activitate politică", concept foarte imprecis, să se înregistreze în Rusia ca "agent străin" şi să se afişeze ca atare în toate comunicatele sau activităţile publice. Aceste demersuri sunt însoţite de importante constrângeri administrative şi financiare. De atunci, 69 de ONG-uri au fost clasate în Rusia drept "agenţi străini", printre care multe organizaţii de apărare a drepturilor omului, dar şi asociaţii ecologiste.

Această denumire controversată a fost aplicată în epoca stalinistă opozanţilor reali sau presupuşi, apoi a fost folosită în anii 1970 şi 1980 pentru a-i descrie pe disidenţi, acuzaţi că sunt în solda Occidentului. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...