Rusia declanşează o anchetă după demontarea statuii unui mareşal sovietic la Praga

Rusia declanşează o anchetă după demontarea statuii unui mareşal sovietic la Praga

Rusia a anunţat vineri că a declanşat o anchetă pentru ''profanare publică de simboluri ale gloriei militare ruse'' după ce statuia unui mareşal sovietic a fost demontată săptămâna trecută la Praga, informează AFP.

Primăria celui de-al şaselea arondisment al capitalei cehe a demontat la 3 aprilie statuia mareşalului Ivan Konev, care ar urma să fie înlocuită cu un memorial dedicat eliberării oraşului Praga în 1945.

"Prin aceste acţiuni cinice, autorităţile municipale din Praga au încălcat în mod grav obligaţiile contractate de Republica Cehă", estimează într-un comunicat Comitetul de anchetă rus însărcinat cu acest dosar.

Un tratat ruso-ceh din 1993 obligă Republica Cehă să aibă grijă de monumentele militare ruse de pe teritoriul său.
 

Foto: (c) MARTIN DIVISEK / EPA


Comitetul de anchetă denunţă de asemenea "dispreţul faţă de memoria comună şi faţă de istoria luptei poporului sovietic împotriva fascismului" al celor care au demontat statuia.

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, s-a adresat la rândul său omologului său ceh, Lubomir Metnar, cerând într-o scrisoare ca Praga să-i predea Moscovei statuia mareşalului sovietic, potrivit unui comunicat al armatei ruse.

"Vă cer să predaţi cât de repede posibil monumentul Federaţiei Ruse. Aşteptăm de la voi informaţii cu privire la locul şi ora transferării acestuia. Dacă rezolvarea acestei probleme necesită cheltuieli financiare, suntem gata să le plătim în mod integral", a subliniat Şoigu în această scrisoare, citată de mass-media ruse.

Mareşalul Konev este o personalitate destul de controversată. Pentru unii, generalul rus, care a trăit în 1897-1973, este un erou, participant al Bătăliei de la Berlin şi al operaţiunii pentru eliberarea Pragăi. Alţii critică rolul lui în suprimarea atât a Revoluţiei ungare din 1956, cât şi a Primăverii de la Praga, din 1968. Atât Ungaria, cât şi Cehia se aflau sub regimuri sovietice în acele timpuri.

Monumentul controversat a fost adesea vandalizat. În 2019, în 21 august, data la care a avut loc Invazia Cehoslovaciei în 1968, cineva a scris "Nu mareşalului mânjit cu sânge, să nu uităm". Primăria a învelit apoi statuia cu o prelată, însă simpatizanţii pro-Konev au rupt-o şi au organizat o manifestaţie pentru menţinerea monumentului.

Înlăturarea statuii a venit la câteva săptămâni de la inaugurarea în acelaşi sector din Praga - şi în faţa ambasadei Rusiei - a pieţei "Boris Nemţov", pentru a-l comemora pe liderul opoziţiei ruse asasinat în 2015. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Dezvăluiri despre Antene, Radu Tudor și servicii...

2 „Și mie îmi place p...a ta, ador sexul oral și fanteziile sexuale”

3 VIDEO „Viitorul” României...

4 Și ea este moștenitoarea unei părți din averea lui Țiriac

5 Așa o fi?