Rusia: Deputaţii votează o lege împotriva ştirilor false pe internet; criticii denunţă un nou mod de 'cenzură'

Rusia: Deputaţii votează o lege împotriva ştirilor false pe internet; criticii denunţă un nou mod de 'cenzură'

Deputaţii ruşi au votat miercuri o lege care permite autorităţilor să blocheze sau să aplice amenzi acelor media online care difuzează ştiri false, o măsură considerată drept o nouă modalitate de 'cenzură' de către criticii acestui proiect, potrivit France Presse.

Proiectul de lege a fost adoptat în a doua lectură de către Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus. Textul urmează să fie votat într-o a treia lectură, iar apoi să fie validat de către Consiliul Federaţiei (camera superioară) şi promulgat de preşedintele Vladimir Putin, în general o formalitate.

Noua lege vizează 'informaţiile false cu importanţă din punct de vedere social şi difuzate ca informaţii reale' care creează o 'ameninţare pentru securitatea' publicului sau statului, ori care pot 'duce la tulburări masive'.

În mod concret, va fi de competenţa procurorilor să stabilească ceea ce reprezintă 'informaţii false', urmând ca Agenţia Federală pentru Supravegherea Comunicaţiilor din Rusia (Roskomnadzor) să aibă prerogativa suprimării sau blocării acestora.

Criticii textului susţin că definiţia vagă de 'informaţii false' implică un risc de abuz, complicând şi mai mult activitatea uneori periculoasă a jurnaliştilor de opoziţie în Rusia.

'Încă mai multă cenzură!', a denunţat pe Twitter organizaţia neguvernamentală Reporteri fără Frontiere.

'Autorităţile vor putea bloca acum site-urile internet şi conturile pe reţelele sociale fără nici o formă de proces', a apreciat opozantul Vladimir Râjkov.

O altă lege controversată adoptată în a doua lectură de către Dumă pedepseşte 'ofensa adusă simbolurilor de stat', permiţând Roskomnadzor să blocheze conţinutul care arată 'lipsa de respect' faţă de autorităţi.

În ultimii ani, autorităţile şi-au intensificat presiunea asupra internetului rusesc, blocând conţinuturi şi site-urile legate de opoziţie, dar şi serviciile care au refuzat să coopereze cu puterea, cum ar fi platforma video Dailymotion, reţeaua socială LinkedIn şi cea de mesagerie Telegram.

În februarie, deputaţii ruşi au adoptat o lege care prevede crearea unui 'internet suveran' capabil să funcţioneze în mod independent în cazul tăierii ţării de la marile servere mondiale. Criticii acestui proiect spun că se tem de un internet 'în stil chinezesc', sub controlul autorităţilor. AGERPRES/ (AS-autor: Lilia Traci; editor: Sorin Popescu, editor online: Adrian Dădârlat)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Partenerii mei sunt pișați pe ei / Monica Bârlădeanu, dezvăluiri picante despre scenele de amor

2 El este turnătorul PSD din Ministerul Sănătății / A fost recrutat și de Securitate

3 Proastă de bubuie / Nota 2,17 pentru fiica vitregă a lui Vela ca stagiar notar, dar numită de partid într-o func…

4 O fetiţă de 9 ani a găsit un portofel și a sunat la 112 / Citiți ce dialog a avut cu operatorul STS

5 Îl mazilesc și pe Drulă? Orban, amenințări de vătaf pesedist la adresa miniștrilor care atacă premierul! / Drulă…