Rusia, despre exerciţiile NATO din Suedia: „Trebuie să recunoaştem că se pregăteşte serios pentru un conflict potenţial cu noi”

Rusia, despre exerciţiile NATO din Suedia: „Trebuie să recunoaştem că se pregăteşte serios pentru un conflict potenţial cu noi”

Este evident că exerciţiile militare NATO care se desfăşoară în Suedia nu sunt deloc pe placul Rusiei. Încă dinainte de a începe, în aprilie, Moscova le-a calificat drept o provocare, iar acum revine cu alte acuzaţii, spunând că ele reprezintă dovada că alianţa se pregăteşte pentru un potenţial conflict cu Rusia, informează Agerpres.

Exerciţiile NATO sunt considerate de către Rusia drept o ameninţare constantă, foto arhivă

După ce în cursul acestei săptămâni, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a respins acuzaţiile cu privire la faptul că Rusia este implicată în atacuri hibride asupra statelor sale membre, sâmbătă ea trecut la atac. Într-un comunicat de presă, ea a susţinut că NATO a fost cea care a purtat un război hibrid cu Rusia, sprijinind Ucraina cu arme, informaţii şi finanţe.

Maria Zaharova a spus că „dezinformarea” pe care o face NATO are ca scop să distragă atenţia oamenilor de la activităţile alianţei şi că exerciţiile militare complexe în apropierea graniţelor Rusiei, cunoscute sub numele de Steadfast Defender, sunt dovada că alianţa se pregăteşte pentru un potenţial conflict cu Rusia.

„În acest moment, cel mai mare exerciţiu al NATO de după Războiul Rece, Steadfast Defender, are loc lângă graniţele Rusiei. Potrivit scenariului lor, acţiunile coaliţiei împotriva Rusiei sunt puse în practică folosind toate instrumentele, inclusiv arme hibride şi convenţionale”, a susţinut ea în comunicat.

Maria Zaharova, foto Profimedia

Maria Zaharova, foto Profimedia

„Trebuie să recunoaştem că NATO se pregăteşte serios pentru un conflict potenţial cu noi”, a mai adăugat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei.

Relaţiile dintre Rusia şi Occident se află la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii după declanşarea invaziei ruse din Ucraina în 2022.

Anunţând începerea exerciţiilor în ianuarie, NATO a informat că la acesta vor participa 90.000 de soldaţi, care vor exersa modul în care trupele americane i-ar putea ajuta pe aliaţii europeni din ţările care se învecinează cu Rusia şi de pe flancul estic al alianţei, în cazul în care ar izbucni un conflict. Cel mai mare exerciţiu al NATO de la Războiul Receeste programat să se desfăşoare până la sfârşitul lunii mai.

Rusia a declarat la momentul respectiv că exerciţiile au marcat „o întoarcere irevocabilă” a alianţei la schemele Războiului Rece.

„Alianţa continuă dezvoltarea militară practică a unui stat care mai demult era neutru, participant cu autoritate la discuţii privind întărirea stabilităţii şi securităţii”, a mai apreciat Maria Zaharova, dând asigurări că guvernul rus urmăreşte îndeaproape „acţiunile agresive ale Occidentului colectiv”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Ucraina contraatacă și face ravagii pe tronsonul de cale ferată Moscova–Kursk

2 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

3 Israelul retrage din serviciu bateriile sale de rachete Patriot. Cum explică experții decizia și ce se poate întâmpla cu ele

4 VIDEO Voi ați văzut ce se întâmplă cu mașinile electrice în Germania?

5 „Bă, voi știți ce mai fac copiii voștri?”