Rusia dezvoltă o nouă armă-laser contra sateliţilor, arată imagini prin satelit

Rusia dezvoltă o nouă armă-laser contra sateliţilor, arată imagini prin satelit

Proiectul Kalina, început în 2011, aflat în curs în complexul de monitorizare spaţial Krona, situat pe vârful muntos Chapal, are noi elemente, se arată în raportul bazat pe analiza imaginilor recente captate de sateliţii Google Earth şi documentelor de la contractorii industriali ruşi.

Scopul proiectului, aşa cum se arată într-un document de garanţie bancară depus în ianuarie 2014, este „crearea unui sistem pentru suprimarea funcţională a sistemelor electro-optice ale sateliţilor” prin intermediul laserelor.

„Complexul pentru securitate spaţială”, aşa cum este prezentat într-un document din 2017, este un „sistem special cuantico-optic” destinat „războiului electro-optic”, potrivit Precision Instrument Systems (NPK SPP), corporaţia industrială de cercetare din Rusia care a fost contractată pentru proiect de către Ministrul rus al Apărării.

Proiectul a fost amânat de mai multe ori în aceşti ani, iar progresele lui au fost deosebit de lente, notează raportul, citând un newsletter publicat de contractori în 2016. Unul dintre posibile obstacole a fost intrarea în lichidare a NPTs Femto, compania însărcinată în 2021 cu dezvoltarea unui sistem optic adaptativ pentru proiect.

Probabil că proiectul a fost întârziat şi de sancţiunile economice impuse Rusiei atât după anexarea Crimeei, cât şi în cadrul pachetelor de măsuri occidentale ca răspuns la invazia în Ucraina.

Stadiul construcţiei sistemului laser în septembrie 2020 FOTO The Space Review

Kalina este echipată cu un nou telescop proiectat să ţintească precis cu fascicule laser sateliţii şi care se află într-o clădire construită pentru a rezista la cutremure de până la şapte pe Richter.

Fasciculele laser sunt direcţionate via oglinzi şi ajung în raza telescopului printr-o deschidere laterală după care sunt reflectate şi formează o imagine a ţintei într-un detector.

Telescopul şi tunelul care îl conectează cu detectorul optic al laserului sunt deja amplasate la Krona, însă este imposibil de spus cât de mult hardware a fost instalat până acum, se arată în investigaţia The Space Review.

Kalina face parte din noile sisteme laser de ultimă generaţie dezvoltate de Rusia în ultimii ani. Un astfel de sistem este şi sistemul mobil Peresvet, anunţat prima dată de Vladimir Putin în 2018 şi despre Moscova pretinde că este atât de avansat încât ar putea orbi sateliţii de pe orbită şi distruge echipamentul electronic al dronelor.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „Această funcție revine prin tradiție Statelor Unite” / Băsescu dezvăluie că nu România l-a propus pe Mircea Geoană la NATO!

5 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?