Rusia: Evgheni Prigojin "şi-a ieșit din minţi" din cauza banilor

Rusia: Evgheni Prigojin "şi-a ieșit din minţi" din cauza banilor

Televiziunea de stat rusă a realizat un material amplu în care l-a acuzat pe șeful companiei militare private Wagner, Evgheni Prigojin, că și-a ieșit din minți după ce a încasat miliarde din banii publici, notează AFP, scrie Agerpres.

Evgheni Prigojin FOTO: Profimedia

"Prigojin şi-a pierdut minţile din cauza unor sume mari de bani", a afirmat Dmitri Kisilov, una dintre cele mai importante voci ale aparatului mediatic al Kremlinului, în emisiunea sa săptămânală.

"Sentimentul de a crede că totul este permis a apărut cu mult timp în urmă, din timpul operaţiunilor (Wagner) în Siria şi Africa", a adăugat Kisilov. În opinia sa, acest sentiment a fost "întărit" după capturarea, anul acesta, a oraşelor Soledar şi Bahmut din Ucraina de către trupele lui Prigojin.

"El a crezut că se poate opune atât Ministerului rus al Apărării, cât şi statului şi preşedintelui în persoană", a spus Dmitri Kisilov. Pentru a descrie ambițiile lui Prigojin, prezentatorul afirmat, fără a aduce dovezi, că grupul Wagner a 858 de miliarde de ruble (8,8 miliarde de euro) din fonduri guvernamentale.

Prezentatorul afirmă că "unul dintre factorii majori" pentru revolta grupului Wagner constă în refuzul Ministerului rus al Apărării de a prelungi contractile considerabile semnate cu grupul de catering Concord al lui Evgheni Prigojin .

Weekendul precedent grupul Wagner a organizat o revoltă care a produs șoc la Kremlin și în presa internațională. Timp de mai multe ore, trupele Wagner au ocupat cartierul general al armatei ruse din Rostov și au înaintat câteva sute de kilometric către capitala rusă.

Revolta s-a încheiat sâmbătă după un acord care prevede exilul lui Prigojin în Belarus. Autoritățile nu au anunțat sancțiuni împotriva revoltaților, dar afacerile lui Prigojin din Rusia au un viitor incert. Site-urile de știri appropriate grupului său au fost blocate,

Grupul lui Prigojin din Sankt Petersburg din Wagner Center a anunțat că se mută și că în viitor va funcționa sub un "nou format".

Wall Street Journal a scris duminică că mai mulți agenţi ai Serviciului Federal de Securitate (FSB) au percheziţionat sediul Wagner din Sankt Petersburg, în căutarea unor probe împotriva lui Prigojin.

Evgheni Prigojin a afirmat că revolta sa nu a urmărit răsturnarea puterii, ci salvarea grupului de la Wagner de la dizolvare de către statul major rus, pe care acesta îl acuză de incompetenţă în conflictul din Ucraina. Prigojin nu a făcut în ultima săptămână nicio declarație publică.

Prezentatorul Dmitri Kisiliov a mai afirmat și că luptătorii Wagner nu sunt cei mai eficienţi luptători din forţele ruse, adăugând că le-a luat "225 de zile" pentru a cuceri Bahmut , faţă de "70 de zile" cât a avut nevoie armata regulată să preia controlul asupra oraşului Mariupol.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat