Rusia exclude prezența a patru țări occidentale într-un eventual proces de negocieri de pace în Ucraina

Rusia exclude prezența a patru țări occidentale într-un eventual proces de negocieri de pace în Ucraina

Diplomația rusă a exclus marţi patru ţări occidentale dintr-un eventual efort de mediere pentru încetarea războiului din Ucraina, și anume Statele Unite, Marea Britanie, Franța și Germania.

FOTO Shutterstock

Ministerul rus de Externe se opune participării celor patru țări sus-menționate la eforturile de mediere pe motiv că ar fi implicate direct în războiul din Ucraina.

Această reacție, oferită prin intermediul unui comunicat, survine în legătură cu propunerea fostului preşedinte al Conferinţei de Securitate de la Munchen (în perioada 2008-2022), Wolfgang Ischinger, privind crearea unui grup de contact pentru a „lansa procesul de pace” în Ucraina. În opinia lui Ischinger, grupul respectiv ar trebui să reunească Statele Unite, Marea Britanie, Franţa şi Germania.

„În mod oficial nu ştim nimic despre o astfel de iniţiativă. Cu toate acestea, ideea lui Ischinger ridică întrebări legitime”, a declarat MAE rus în comunicatul preluat de agenția de presă RIA Novosti.

MAE rus precizează în comunicat că a aflat din presă despre propunerea lui Wolfgang Ischinger.

Diplomația rusă se arată deranjată de faptul că cele patru țări ajută Ucraina cu arme, antrenamente pentru soldații săi și informații. „În plus, acestea au impus sancţiuni Rusiei, i-au îngheţat activele în străinătate şi cer crearea unui tribunal care să-i pedepsească pe liderii ruşi şi îi şantajează pe prietenii ei, interzicându-le să coopereze cu Moscova”, acuză Moscova.

Pe de altă parte, Moscova condiționează încetarea războiului de stoparea ajutorului pentru Ucraina, recunoașterea apartenenței la Rusia a unor teritorii ucrainene, demilitarizarea și neutralitatea Ucrainei. În plus, Moscova cere ridicarea sancțiunilor internaționale, retragerea proceselor deschise împotriva sa, inclusiv împotriva lui Vladimir Putin, și restabilirea statului limbii ruse în Ucraina.

Practic, Rusia vrea să fie lăsată să acapareze Ucraina și eventual alte țări independente și suverane din jurul ei.

„Din păcate, ţările occidentale care pretind a fi mediatoare nu oferă nimic din toate acestea”, conchide diplomaţia rusă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...