Rusia: Facebook, amendată pentru că nu a precizat unde stochează datele

Rusia: Facebook, amendată pentru că nu a precizat unde stochează datele

O instanţă din Rusia a amendat Facebook vineri pentru că nu a comunicat autorităţilor unde stochează datele utilizatorilor ruşi, transmite Reuters, care preia agenţii de presă naţionale.

Amenda este de 3000 de ruble, echivalentul a 47 de dolari, conform legislaţiei adoptate în 2015, care obligă companiile media să stocheze datele pe servere aflate în Rusia.

Facebook nu şi-a trimis niciun reprezentant la audierea de vineri, dar instanţa a continuat procedura, în lipsa unei cereri de amânare, a transmis agenţia Interfax, preluată de Reuters.

Pentru o abatere similară, Twitter a fost amendată săptămâna trecută tot cu 3000 de ruble.

Singurele sancţiuni pentru încălcarea prevederilor legale respective sunt amenzile, adesea foarte mici, şi blocarea serviciilor online care nu se conformează - o opţiune dificilă din punct de vedere tehnic, remarcă Reuters.

Rusia intenţionează să mărească amenzile aplicabile în astfel de cazuri, au declarat agenţiei Reuters în octombrie anul trecut surse care cunosc îndeaproape planurile respective. În ultimii cinci ani, în Rusia au fost adoptate legi mai severe referitoare la internet, conform cărora motoarele de căutare trebuie să şteargă anumite rezultate ale căutărilor, iar serviciile de mesagerie au obligaţia de a comunica serviciilor de securitate cheile de criptare.

Platforma LinkedIn a fost blocată în Rusia în 2016 pentru stocarea datelor pe servere din alte ţări. Anul trecut, autorităţile de la Moscova au încercat să blocheze serviciul de mesagerie Telegram, dar nu au reuşit, iar reţeaua este în continuare populară.

În noiembrie urmează să intre în vigoare o lege care extinde suveranitatea naţională asupra reţelei din interiorul graniţelor. Proiectul a fost aprobat joi în a doua lectură în parlament şi va fi aplicat dacă este adoptat şi la a treia lectură, apoi în camera superioară a legislativului şi ulterior promulgat de preşedintele Vladimir Putin. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Adina Buzatu a scos de la naftalină imaginea în care s-a pozat goală, alături de cinci bărbați

2 VIDEO Cara Delevingne „și-a donat orgasmul pentru știință” / Pentru asta s-a masturbat într-un spital din Germania

3 VIDEO Emilia Dorobanțu, cântec emoționant de 1 Decembrie. Interpretarea superbă care te face să plângi

4 Foarte interesante amănunte! / Păcăliți de ucraineni și de hărțile vechi și depășite, rușii trag după ținte false și se omoară între ei

5 Profesorul Vlad Ciurea / Creierul are cinci dușmani!