Rusia: Fostul jurnalist Ivan Safronov, consilier la Roskosmos, inculpat pentru trădare

Rusia: Fostul jurnalist Ivan Safronov, consilier la Roskosmos, inculpat pentru trădare

Fostul jurnalist rus Ivan Safronov a fost inculpat luni pentru trădare, anunţă avocatul său, citat de Reuters.

Safronov a fost arestat săptămâna trecută de forţele de securitate din Rusia, care l-au acuzat de transmiterea de secrete militare către Cehia. El ar putea fi condamnat la 20 de ani de închisoare.

Fostul jurnalist specializat în domeniul militar şi spaţial era din mai consilier al directorului agenţiei spaţiale ruse Roskosmos, Dmitri Rogozin.

Poliţia rusă a arestat luni aproximativ 10 ziarişti care manifestau pentru susţinerea lui Safronov în faţa închisorii Lefortovo, unde acesta se află în arest preventiv. Ei consideră că dosarul lui Safronov este secretizat într-o măsură inacceptabilă. Până acum s-au strâns 55.000 de semnături pe o petiţie pentru desecretizare şi prezentarea exactă a acuzaţiilor şi a principalelor dovezi din dosar.

Ivan Pavlov, avocatul lui Safronov, a afirmat săptămâna trecută că informaţiile pe care se presupune că le-a divulgat clientul său se referă la livrările de armament rusesc în Orientul Mijlociu şi Africa, iar anchetatorii susţin că secretele respective au fost transmise ulterior şi Statelor Unite.

Din cauza informaţiilor sensibile implicate, se cunosc puţine detalii despre caz, iar procesul va avea loc probabil fără public.

"Bineînţeles că este un dosar înscenat, este vorba de intimidare", a declarat Arina Borodina, una din ziaristele arestate luni.

Serghei Narîşkin, directorul serviciului rus de informaţii externe (SVR) le-a cerut concetăţenilor săi să nu facă presiuni asupra anchetatorilor.

Safronov, în vârstă de 30 de ani, a fost apreciat ca jurnalist la cotidianele Kommersant şi Vedomosti, fiind inclusiv acreditat la Kremlin, pentru relatarea activităţii preşedintelui Vladimir Putin. Foştii colegi din aceeaşi categorie au difuzat online un material video în care îi iau apărarea. "Vania (Safronov) este un adevărat patriot. Sunt puţini oameni de felul acesta. Iar oamenii de felul acesta nu sunt spioni", a declarat Kira Latuhina, jurnalistă la ziarul guvernului de la Moscova. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Guvernul elimină haosul liberalizării pieței energiei / Consumatorii vor putea primi reduceri de preț…

2 Ioan Stoica, patronul Caritas, a fost evacuat în plină iarnă și doarme sub cerul liber. Ajuns la 76 de ani, tr…

3 Guvernul pune piciorul în prag și vine cu proiecte pentru eliminarea haosului produs de ANRE / Până la ce dată v…

4 Ăsta pute a Secu de îți mută nasul / Cine este Gheorghe Dimitrescu, personajul urmărit penal alături de Dragnea

5 15 medici şi asistente, condamnaţi după ce au eliberat 1.000 de adeverinţe false / Patroana clinicii, 8 ani şi 4…