Rusia: Funcţionarii publici vor trebui să-şi declare ''bunurile digitale'' din 2021

Rusia: Funcţionarii publici vor trebui să-şi declare ''bunurile digitale'' din 2021

Oficialii ruşi care lucrează la stat vor trebui să declare deţinerea de criptomonedă şi de bunuri digitale de la 1 ianuarie 2021, potrivit unui ordin semnat de preşedintele rus Vladimir Putin şi publicat vineri, relatează Reuters.

Parlamentarii ruşi au adoptat în acest an o lege care acordă criptomonedei statut legal, dar au interzis ca aceasta să fie folosită ca mijloc de plată.

Banca centrală ia în considerare emiterea unei ruble digitale despre care spune că va face în cele din urmă mai robust sistemul de plată din Rusia.

Orice oficial sau persoană care vrea să deţină o funcţie publică trebuie să-şi facă publice bunurile digitale, precum şi pe cele ale soţiei şi copiilor, înainte de 30 iunie 2021, menţionează ordinul.

Nedeclararea unor tranzacţii cu monedă digitală în valoare de peste 600.000 de ruble (8.211 dolari) într-un an poate duce la o amendă, potrivit unor propuneri de lege a Ministerului de Finanţe pentru schimbarea Codului fiscal. De asemenea, este luată în considerare o pedeapsă cu închisoarea de până la trei ani, informează cotidianul RBC.

Banca centrală a vehiculat pentru prima dată ideea unei ruble digitale în octombrie, afirmând că ar putea să o emită pe lângă banii deja în circulaţie pentru a facilita plăţile pentru persoane şi companii.

Rusia declarase iniţial criptomoneda ilegală pe motivul că ar putea fi folosită în spălarea de bani sau pentru a finanţa terorismul, notează Reuters.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Hopa! Rușii au aruncat în luptă Terminator, noile mașini de sprijinire a tancurilor

2 VIDEO Așa fac rușii cu răniții? / „Comandantul de batalion îl împușcă mortal”

3 VIDEO Cacealmaua Eurovision / Momentul de consternare al prezentatoarei TVR când i s-a refuzat să anunțe în direct voturile juriului din România

4 Cât va rezista la suprafață? / Rusia a mai adus o navă purtătoare de rachete Kalibr în Marea Neagră

5 De citit! / „Asta nu e idioțenie, ci sabotaj direct”