Rusia încă nu înțelege ce este NATO, consideră ministrul polonez de externe

Ministrul polonez de externe, Witold Waszczyksowski, a declarat miercuri că Rusia 'încă nu înțelege ce este NATO', el anticipând astfel opoziția Moscovei față de așteptata decizie a Alianței de a-și consolida prezența militară în Europa de Est, consemnează agenția EFE. NATO este 'o alianță care nu are are nicio doctrină ofensivă, ci doar una defensivă pentru un ansamblu de țări cu structuri democratice și valori comune', a spus oficialul polonez înaintea reuniunii miniștrilor apărării ai statelor membre NATO.

La această întâlnire ar urma să se convină asupra consolidării prezenței militare a Alianței în statele din flancul estic, inclusiv în Polonia. Guvernul de la Varșovia și cele trei state baltice (Lituania, Letonia și Estonia) care se tem de amenințările Rusiei cer insistent amplasarea de unități militare permanente ale NATO în flancul estic al Alianței.

Dar unii responsabili occidentali au respins această solicitare, motivând că astfel s-ar încălca Actul Fondator Rusia-NATO.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a evocat marți posibilitatea ca la această reuniune a miniștrilor apărării să se ajungă la un acord privind consolidarea prezenței militare a Alianței în Europa de Est.

Șeful diplomației poloneze a aprecia drept pozitiv acest pas, dar a fost totuși precaut, adăugând că astfel de intenții trebuie 'să se materializeze în fapte concrete'.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Schimbare de trend în sondajele din București! Scade brusc procentul indecișilor!

2 Cu firmele pe butuci, profesoara de sex oral a PSD a ajuns să mănânce rahat din același blid cu Gâdea

3 Lăzăroiu / Când Antena 3 linşează un candidat înainte de alegeri, răsuflu uşurat

4 Autostrada Sibiu-Pitești: A fost scos la licitație primul tronson peste Carpați. Pe secțiunea Cornetu -Tigveni…

5 VIDEO Uite prostul, bă! Cică ăsta este profesor de lupte