Rusia încă nu înțelege ce este NATO, consideră ministrul polonez de externe

Rusia încă nu înțelege ce este NATO, consideră ministrul polonez de externe

Ministrul polonez de externe, Witold Waszczyksowski, a declarat miercuri că Rusia 'încă nu înțelege ce este NATO', el anticipând astfel opoziția Moscovei față de așteptata decizie a Alianței de a-și consolida prezența militară în Europa de Est, consemnează agenția EFE. NATO este 'o alianță care nu are are nicio doctrină ofensivă, ci doar una defensivă pentru un ansamblu de țări cu structuri democratice și valori comune', a spus oficialul polonez înaintea reuniunii miniștrilor apărării ai statelor membre NATO.

La această întâlnire ar urma să se convină asupra consolidării prezenței militare a Alianței în statele din flancul estic, inclusiv în Polonia. Guvernul de la Varșovia și cele trei state baltice (Lituania, Letonia și Estonia) care se tem de amenințările Rusiei cer insistent amplasarea de unități militare permanente ale NATO în flancul estic al Alianței.

Dar unii responsabili occidentali au respins această solicitare, motivând că astfel s-ar încălca Actul Fondator Rusia-NATO.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a evocat marți posibilitatea ca la această reuniune a miniștrilor apărării să se ajungă la un acord privind consolidarea prezenței militare a Alianței în Europa de Est.

Șeful diplomației poloneze a aprecia drept pozitiv acest pas, dar a fost totuși precaut, adăugând că astfel de intenții trebuie 'să se materializeze în fapte concrete'.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…