Rusia îndeamnă SUA să deblocheze rezervele monetare ale Băncii Centrale a Afganistanului

Rusia îndeamnă SUA să deblocheze rezervele monetare ale Băncii Centrale a Afganistanului

Rusia a îndemnat luni la deblocarea rezervelor monetare ale Băncii Centrale a Afganistanului îngheţate în SUA după ce talibanii au preluat controlul, atenţionând că în caz contrar traficul ilegal de droguri şi de arme va exploda, informează AFP.

"Dacă ai noştri colegi occidentali se îngrijorează într-adevăr pentru soarta poporului afgan, atunci nu trebuie să-i creeze probleme suplimentare prin îngheţarea rezervelor în aur sau devize", a declarat la postul Rossiya-24 emisarul Kremlinului pentru Afganistan, Zamir Kabulov.

Potrivit lui Kabulov, este o urgenţă ca "aceste rezerve să fie dezgheţate (...), pentru a susţine cursul monedei (afgane), care se prăbuşeşte".

Kabulov a atenţionat că fără aceste rezerve noua putere din Afganistan va fi tentată să se întoarcă spre traficul ilegal de opiacee şi să vândă pe piaţa neagră armele abandonate de armata afgană şi SUA.

Rezervele brute ale Băncii Centrale a Afganistanului se ridicau la 9,4 miliarde de dolari la sfârşitul lui aprilie, potrivit Fondului Monetar Internaţional (FMI). Majoritatea acestor fonduri sunt deţinute în afara Afganistanului.

Washingtonul a anunţat că talibanii nu vor avea acces la rezervele deţinute în SUA, fără a preciza la cât se ridică acestea. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”