Rusia: Jurnalistul de investigaţii Ivan Golunov, inculpat pentru trafic de droguri şi spitalizat

Rusia: Jurnalistul de investigaţii Ivan Golunov, inculpat pentru trafic de droguri şi spitalizat

Jurnalistul rus de investigaţii Ivan Golunov a fost inculpat sâmbătă pentru tentativă de traficare a unei 'cantităţi importante de droguri', a anunţat avocatul său, Pavel Cikov, citat de AFP.

Ulterior, poliţia din Moscova a anunţat că Golunov a fost spitalizat din cauză că "s-a simţit rău" în timpul detenţiei.

Vineri, un alt avocat al ziaristului, Dmitri Djulai, susţinuse că Golunov a fost bătut de poliţişti în momentul arestării şi că ulterior aceştia au refuzat să solicite asistenţă medicală pentru a constata leziunile suferite de suspect.

"Ivan Golunov a fost inculpat pentru tentativă de trafic de droguri", a declarat Cikov pe serviciul de mesagerie Telegram, făcând public un document al poliţiei care îl acuză pe jurnalistul platformei online independente Meduza că a încercat să vândă "o cantitate importantă" de cocaină şi de mefedronă.

Ivan Golunov este autorul unor articole despre mafia cimitirelor şi despre alte cazuri de corupţie şi deturnare de fonduri.

Poliţia afirmă că l-a arestat joi, la Moscova, pe jurnalistul de 36 de ani, care avea în rucsac aproape 4 grame de mefedronă, un drog de sinteză, şi că la percheziţia domiciliară ulterioară a descoperit alte pachete cu stupefiante.

Ivan Golunov, care este pasibil de 15 ani de închisoare, respinge acuzaţiile şi afirmă că pachetele de droguri nu îi aparţineau.

El urma să compară sâmbătă în faţa unui tribunal, care să decidă dacă jurnalistul va fi încarcerat, consemnat la domiciliu sau pus în libertate în aşteptarea procesului.

"Avem motive să credem că Golunov este persecutat din cauza activităţii sale jurnalistice" au declarat responsabili ai platformei media Meduza, care are sediul la Riga, în Letonia, pentru a scăpa de controlul autorităţilor ruse.

În faţa tribunalului, mai mulţi jurnalişti afişau pancarte cu sloganuri precum "Eu sunt jurnalistul Ivan Golunov. Arestaţi-mă". De altfel, poliţia a reţinut trei persoane, potrivit jurnalistului AFP de la faţa locului.

Vineri, zeci de membri ai breslei au manifestat în faţa Ministerului de Interne de la Moscova, iar unii dintre ei au fost reţinuţi pentru scurt timp.

"Numeroase elemente ne fac să ne credem că drogurile au fost plasate fără ştiinţa sa", a declarat Djulai pentru AFP.

Consiliul prezidenţial rus pentru drepturile omului, care îl consiliază pe Vladimir Putin, a publicat vineri seară o declaraţie a unuia din membrii săi, Eva Merkaceva, care l-a vizitat pe Golunov în arest.

"El a declarat că nu a dormit de 24 de ore şi că se simte rău. Nici nu a mâncat", a declarat Merkaceva. Golunov i-ar fi spus, de asemenea, că a primit doi pumni şi că poliţişti i s-au aşezat în picioare pe piept.

Organizaţia Reporteri fără Frontiere a avertizat că această arestare ar putea marca "o escaladare semnificativă în persecutarea" jurnaliştilor independenţi în Rusia. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina