Rusia l-a ucis în mod deliberat pe Vadaturski, magnatul ucrainean al cerealelor?

Rusia l-a ucis în mod deliberat pe Vadaturski, magnatul ucrainean al cerealelor?

Oleksii Vadaturski era cunoscut ca un "magnat al cerealelor" care a contribuit la transformarea Ucrainei într-un exportator cheie de grâu, potrivit Al Jazeera .

Oleksii Vadaturski și Raisa, soția saFoto: Hotnews

Duminică, Oleksii Vadaturski, fondatorul și proprietarul celei mai mari companii agricole din Ucraina, Nibulon, și soția acestuia au fost omorâți într-un atac rusesc în orașul Nikolaev din sudul Ucrainei, ceea ce a ridicat suspiciuni în rândul politicienilor și experților ucraineni, care au calificat moartea lor drept o crimă calculată cu scopul de a întârzia reluarea exporturilor.

Spre deosebire de alți oligarhi - un grup de ucraineni super-bogați și nepopulari cu o imensă influență politică, care au obținut controlul asupra unor industrii cheie după ce au privatizat uzine și fabrici din epoca sovietică - Vadaturski era respectat pe scară largă ca un om care s-a ridicat singur.

"El a muncit. Nu a exploatat moștenirea industrială sovietică. Și-a construit imperiul pe teren", a declarat pentru Al Jazeera Vadim Karasev, un analist politic cu sediul la Kiev. "A fost unul dintre cei care au creat miracolul ucrainean al exportului de cereale".

Angajații, partenerii și chiar rivalii de afaceri îl numeau pe Vadaturski, care avea 74 de ani, "bunicul".

Companiile sale dețineau sute de mii de hectare de teren fertil de "pământ negru" în 10 regiuni ucrainene.

El cultiva grâu, unul dintre pilonii agriculturii ucrainene care contribuie cu 15% la produsul intern brut (PIB) al națiunii - și asigură aproximativ o zecime din cota globală a exporturilor de cereale.

Consorțiul său Nibulon a crescut vaci, a produs ulei de floarea-soarelui și a deținut o rețea de depozite și terminale de cereale.

Nibulon a construit, de asemenea, o flotă de nave care a contribuit la revigorarea navigației fluviale în Ucraina post-sovietică - și a livrat cereale, petrol și oțel în porturile de pe mările Neagră și Azov.

Zeci de nave proiectate și construite de la zero la șantierul naval al lui Vadaturski au transportat milioane de tone de marfă pe an, salvând drumurile și autostrăzile al căror asfalt era adesea spart în fiecare toamnă de camioanele uriașe care transportau cereale.

De asemenea, navele au dragat albia râurilor pentru a îmbunătăți navigabilitatea, au transportat pasageri și au fost folosite din ce în ce mai mult în marina ucraineană.

Decizia lui Vadaturski de a deschide un hub în orașul Nikolaev din sudul țării - unde patru șantiere navale mamut din epoca sovietică produceau sute de nave, inclusiv primul portavion chinezesc - i-a surprins pe mulți.

"Viața m-a făcut pe mine, un agrar, să mă apuc de construcții navale, să deschid un șantier naval și să-mi construiesc propria flotă", ar fi spus el după ce unul dintre vechile șantiere navale nu a reușit să construiască la timp suficiente nave de marfă pentru el.

Explicația sa a fost simplă. "Dacă există o problemă - eu o rezolv", ar fi spus el.

O crimă deliberată?

Chiar și septuagenar, Vadaturski părea tânăr, cu mersul unui om care a petrecut mult timp în aer liber.

Când Rusia a invadat Ucraina în februarie, confiscând unele dintre activele sale cheie din regiunile estice și sudice și blocând rutele maritime pentru exportul de cereale, Vadaturski nu a renunțat și nu a părăsit Ucraina.

El a lucrat neobosit la restabilirea transporturilor de cereale - și a fost ucis cu o zi înainte ca acestea să fie reluate.

O rachetă rusească a lovit dormitorul conacului său spațios.

Mai mulți politicieni au declarat imediat că moartea lui Vadaturski nu a fost doar un accident.

"O lovitură precisă nu doar asupra casei sale, ci asupra unei aripi specifice, asupra dormitorului, nu lasă nicio îndoială că lovitura a fost țintită", a scris pe Telegram Mihailo Podoliak, un consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Uciderea lui Vadaturski a făcut parte dintr-o campanie mai amplă de "atacuri teroriste de profil înalt pentru a intimida, destabiliza și rupe societatea ucraineană", a adăugat el.

Boris Filatov, primarul orașului Dnipro din estul țării, a fost, de asemenea, ferm convins că moartea lui Vadaturski a fost calculată.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”