Rusia modifică unilateral granițele cu două state NATO în Marea Baltică

Rusia modifică unilateral granițele cu două state NATO în Marea Baltică

Dacă mai avem îndoieli privind modul cum ar arăta vecinătatea noastră în Marea Neagră în cazul în care Rusia ar ocupa regiunea Odesa și ar ajunge la Gurile Dunării, putem înțelege foarte bine din ceea ce se întâmplă în prezent în Marea Baltică.

Potrivit unui proiect de decret din 21 mai, publicat pe site-ul guvernului rus, Kremlinul a luat măsuri unilaterale pentru modificarea graniței maritime cu Lituania și Finlanda, în Marea Baltică.

Cele două țări membre ale UE și NATO nu au reacționat încă oficial la decizia Rusiei, iar acesta nu a fost recunoscută la nivel internațional și, foarte probabil, nu va fi vreodată recunoscută.

Cu toate acestea, Rusia intenţionează să-şi însuşească apele maritime interioare în partea de est a Golfului Finlandei şi pe cele din apropierea oraşelor Baltiysk şi Zelenogradsk din regiunea Kaliningrad, conform decretului elaborat de Ministerul rus al Apărării.

Mai concert, prin proiectul de decret, Rusia își propune să modifice coordonatele geografice care stabilesc lățimea mării teritoriale rusești și zona din apropierea litoralului și a insulelor Sommers, Jahi, Rodsher, Malyi Tyuters, Vigrund și Gogland, precum și a Capului de Nord de pe râul Narva, de lângă granița de stat cu Finlanda.

Rusia a reconsiderat și granița cu Lituania

În modificările anunțate, Rusia a reconsiderat și zonele din apropierea diviziunii Curonian și Vistula și a Capului Taran de la granița cu Lituania.

În argumentația sa, decretul susține necesitatea recalculării coordonatele geografice care ar fi fost înregistrate bazându-se pe hărți de navigație marină la scară mică, “din secolul XX”, care „nu permit determinarea cu precizie a frontierei apelor maritime interne” ale Rusiei.

Coordonatele geografice valabile, stabilite printr-un decret al Consiliului de Miniștri al URSS în 1985, „nu corespund în totalitate situației geografice actuale”, se arată în document.

Potrivit ministrului de externe lituanian Gabrielius Landsbergis “o altă operațiune hibridă rusă este în desfășurare, de data aceasta încercând să răspândească frica, incertitudinea și îndoielile cu privire la intențiile lor în Marea Baltică”.

Acesta consideră acțiunea Rusiei o escaladare evidentă împotriva NATO și a UE, care trebuie să fie întâmpinată “cu un răspuns ferm și adecvat”. SURSA: defenseromania.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 Uite o chestie care chiar merită citită...

3 A început Coldea să vorbească? / „Sebastian Ghiță este folosit, în prezent, de unii decizionali de la Belgrad și are legături cu o serie de interfețe ec…

4 1.000.000 lei într-un singur an

5 Încă un șef de Poliție „decapitat” de DNA!