Rusia mută un număr mare de trupe în sudul Ucrainei

Rusia mută un număr mare de trupe în sudul Ucrainei

Dacă Rusia ar câştiga, ar încerca să cucerească mai mult teritoriu, a spus Vadim Skibiţki. ”Îşi măresc numărul de trupe, se pregătesc pentru contraofensiva noastră în sudul Ucrainei şi, poate, se pregătesc să lanseze o ofensivă proprie. Sudul este cheia pentru ei, mai ales din cauza Crimeei”, a spus el. Mişcările de trupe ruseşti vin ca răspuns la contraofensiva declarată a Ucrainei de eliberare a regiunilor ocupate din sud, Herson şi Zaporijie. Kievul a anunţat că forţele ucrainene au eliberat recent zeci de sate şi oraşe de-a lungul graniţei şi se îndreaptă spre capitala regională a Hersonului.În ultimul său raport, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că Rusia îşi consolidează poziţiile din sud, dar nu are nicio şansă să câştige.

Forţele armate ale Ucrainei, contrar aşteptărilor unei contraofensive asupra Hersonului, au lovit în altă direcţie, recucerind teritoriile ocupate anterior de ruşi. Vorbim despre direcţia Izium, unde armata ucraineană a eliberat mai multe aşezări. Potrivit analistului Oleg Şarp, contraofensiva armatei ucrainene în această direcţie a devenit posibilă, printre altele, datorită transferului unei părţi din trupele ruseşti de la Izium în regiunea Herson.

„Contrar aşteptărilor unei contraofensive în regiunea Herson, Ucraina a reuşit să atace într-o direcţie complet diferită: Forţele Armate ale Ucrainei au eliminat rezistenţa din Barvenkovski şi au reuşit să elibereze mai multe sate în direcţia Izium. În multe privinţe, acest lucru a devenit posibil datorită transferului de unităţi din Izium în regiunea Herson de către ruşi pentru a întări apărarea”, se arată în mesaj. În plus, Forţele Armate ale Ucrainei au obţinut succese teritoriale în direcţia Doneţk.

Putin ar fi ordonat preluarea Harkov

Experţii sugerează că ruşii ar putea încerca să captureze din nou Harkovul, aşa cum ar fi ordonat Putin. Forţele de ocupaţie ruse şi-au intensificat atacurile în regiunea Harkov, iar acest lucru poate indica faptul că vor încerca din nou să avanseze spre vestul regiunii sau în direcţia Harkov, susţin analiştii Institutului american pentru Studiul Războiului (ISW) în raportul lor din 31 august.

„Este puţin probabil ca trupele ruse să captureze regiunea Harkov sau oraşul Harkov – al doilea cel mai populat oraş din Ucraina – având în vedere ritmul înaintării ruseşti în Donbas şi problemele continue cu formarea forţelor şi logisticii. Un alt motiv pentru atacuri poate fi încercarea ruşilor de a preveni contraatacurile ucrainene.

În acest timp. în toată Rusia, se formează batalioane de voluntari pentru a fi trimişi pe frontul din Ucraina. De la Murmansk, Cercul Arctic, la Perm în Urali şi Primorie, în Orientul Îndepărtat al Rusiei, se mizează pe patriotismul şi portofelele ruşilor.

Experienţa militară nu este întotdeauna necesară. În total, analiştii apreciază că peste 30.000 de voluntari ar putea fi mobilizaţi pentru a suplimenta rândurile forţelor ruse epuizate de cinci luni de luptă - între un sfert şi o treime din forţa desfăşurată pentru a câştiga regiunea din est Donbas, unde majoritatea voluntarilor ar urma să să fie trimişi.

Săptămâna trecută, Richard Moore, şeful MI6, serviciul de informaţii al Regatului Unit, a spus la CNN că „ruşiilor le va fi din ce în ce mai greu să furnizeze personal în următoarele câteva săptămâni”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria