Rusia, neinteresată de misiunea de pace africană, raportează lupte grele în Ucraina

Rusia, neinteresată de misiunea de pace africană, raportează lupte grele în Ucraina

Moscova a informat duminică despre lupte violente pe trei secţiuni ale liniei frontului în Ucraina, la o zi după ce a primit o misiune de pace africană, care nu a suscitat entuziasm nici în Rusia şi nici în Ucraina.

Rusia a lansat un nou atac FOTO Shutterstock

Un responsabil istalat de Rusia a declarat că forţele ucrainene au cucerit Piatihatki, un sat din regiunea Zaporojie (sud), şi a ocupat poziţii acolo sub focul artileriei ruse. „Atacurile în valuri ale inamicului au dat rezultate, în pofida pierderilor uriaşe”, a declarat responsabilul citat, Vladimir Rogov, pe aplicaţia de mesagerie Telegram. Ministerul rus al Apărării nu a făcut nicio menţiune la Piatihatki în buletinul său zilnic, declarând că forţele sale au respins atacurile ucrainene pe trei secţiuni ale liniei frontului (ce se întinde pe 1.000 km). Într-o declaraţie separată, grupul 'Vostok' al forţelor ruse susţine că ucrainenii nu au reuşit să preia aşezarea, arată surse citate de Agerpres.

Informația cu prvire la câmpul de luptă nu a putut fi verificată în mod independent.

Ucraina nu a comentat încă

Ucraina, care săptămâna trecută a spus că a preluat o altă aşezare din apropiere, Lobkove, şi o serie de sate mai la est, în regiunea Doneţk, de la începutul contraatacului său, nu a făcut vreun comentariu.

Responsabilii ucraineni au impus "tăcerea" cu privire la informaţiile operative de pe front pentru a ajuta la securitatea operaţională, dar susţin că Rusia a suferit pierderi mult mai mari decât Ucraina în noul său asalt.

Un responsabil regional a declarat că forţele ucrainene au distrus un important depozit rusesc de muniţie în regiunea ocupată Herson (sud) în cadrul eforturilor de mai multe săptămâni ale Kievului pentru a semăna haos în liniile de aprovizionare ruseşti.

Serviciile de informaţii militare britanice au declarat că luptele violente din ultimele zile s-au concentrat în Zaporojie, la vest de Doneţk şi în jurul oraşului Bahmut, pe care mercenarii ruşi l-au capturat luna trecută, după cea mai lungă bătălie din acest război.

Pierderi grele de ambele părți

În toate aceste direcţii, Ucraina continuă să desfăşoare operaţiuni ofensive şi a făcut mici progrese", a declarat Ministerul britanic al Apărării pe Twitter. Operaţiunile defensive ruseşti au fost „relativ eficiente în sud", ambele părţi suferind pierderi grele , potrivit evaluării acestuia.

Preşedintele rus Vladimir Putin, care rareori face comentarii despre cursul războiului, a avut două intervenţii neobişnuit de detaliate în ultima săptămână în care a luat în derâdere ofensiva ucraineană şi a declarat că forţele Kievului nu au "nicio şansă", în pofida faptului că au fost recent echipate cu tancuri occidentale. Comentariile sale par să fie menite să îi liniştească pe ruşi într-un moment crucial, la aproape 16 luni de la începutul conflictului, în timp ce Ucraina încearcă să iasă din impasul de luni de zile şi să recupereze cele 18% din teritoriul său care rămân sub control Rusiei.

La discuţiile de sâmbătă de la Sankt Petersburg, preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa i-a prezentat lui Putin o iniţiativă de pace în 10 puncte din partea a şapte ţări africane şi i-a spus că a venit timpul ca Rusia şi Ucraina să înceapă negocierile pentru a pune capăt războiului.

Putin a răspuns lansând o serie de acuzaţii deja cunoscute, dezminţite de Kiev şi Occident, susţinând că Kievul şi nu Moscova refuză să discute. El i-a mulţumit lui Ramaphosa pentru "misiunea sa nobilă".

Plan dificil de pus în aplicare

Agenţiile de presă ruse l-au citat pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a declarat că Putin şi-a exprimat interesul faţă de acest plan, dar că ar fi "dificil de pus în aplicare".

Cu o zi înainte, la Kiev, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a transmis delegaţiei africane - prima de la începutul războiului care a purtat discuţii separate fizic cu cei doi lideri cu privire la iniţiativa ei de pace - că începerea negocierilor acum nu ar face decât să "îngheţe războiul" şi suferinţa poporului ucrainean.

Prăpastia imensă între cele două părţi a fost subliniată şi mai mult atunci când Putin a folosit vineri un forum economic emblematic pentru a-l insulta personal pe Zelenski, numindu-l "o ruşine a poporului evreu", şi pentru a-şi reafirma obiectivele de "demilitarizare" şi "denazificare" a Ucrainei pe care şi le-a stabilit în prima zi a războiului şi pe care Kievul şi Occidentul le resping ca fiind un fals pretext pentru invazie.

Cu toate acestea, Ramaphosa a încercat să prezinte călătoria în Ucraina şi Rusia într-o lumină pozitivă, scriind duminică pe Twitter că "Iniţiativa de pace africană a avut un impact, iar succesul său final va fi măsurat în funcţie de obiectiv, acela de a opri războiul". El a spus că africanii vor continua să vorbească atât cu Putin, cât şi cu Zelenski şi îl vor informa pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres, cu privire la eforturile lor de până acum.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?