Rusia nu-l vrea pe liderul francez, Emmanuel Macron, la summitul BRICS

Rusia nu-l vrea pe liderul francez, Emmanuel Macron, la summitul BRICS

Kremlinul nu este impresionat de încercarea președintelui francez Emmanuel Macron de a se strecura la summitul BRICS din Africa de Sud de la sfârșitul acestei veri, relatează Politico.com.

FOTO: EPA-EFE

„Am transmis, cu tot respectul pentru prerogativele țării gazdă, că invitarea anumitor oaspeți ar trebui să se bazeze pe faptul că BRICS este o asociație de state care, în principiu, resping sancțiunile unilaterale ca metodă de rezolvare a problemelor de politică externă”, a declarat joi Serghei Ryabkov, ministrul adjunct de externe al Rusiei, potrivit agenției de presă de stat TASS.

„Având în vedere acest lucru, caracterul nepotrivit al apariției reprezentanților colectivității occidentale acolo este pur și simplu evident”, a adăugat Ryabkov.

Africa de Sud va găzdui următorul summit al țărilor BRICS - Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, toate rămânând apropiate Moscovei în pofida invaziei la scară largă a Kremlinului în Ucraina - la Johannesburg, în perioada 22-24 august.

Grupul BRICS, format din marile economii emergente, este răspunsul Sudului global la grupul G7 al țărilor occidentale.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a dat, de asemenea, din umeri la presiunea lui Macron pentru o invitație din partea Africii de Sud.

„Sincer, nu știm cum, ca cine, în ce scop [Macron ar putea participa la summit], nu avem astfel de informații”, a declarat Peskov.

Macron - a cărui implicare personală în politica externă franceză a atins un nou nivel de la începutul războiului lui Vladimir Putin în Ucraina - ar fi primul lider occidental care ar participa la un summit BRICS.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat