Rusia nu va permite ca Marea Neagră să devină 'lac NATO' (Grușko)

Rusia nu va permite ca Marea Neagră să devină 'lac NATO' (Grușko)

Rusia va răspunde în mod adecvat la posibilele amenințări ale NATO în Marea Neagră și nu va permite ca aceasta să devină un 'lac NATO', a declarat reprezentantul permanent al Moscovei pe lângă Alianța Nord-Atlantică, Aleksandr Grușko, într-un interviu apărut marți în oficiosul Rossiiskaia Gazeta, citat de Interfax.

'NATO încearcă astăzi să transfere schemele de confruntare în Marea Neagră', a declarat diplomatul rus în interviu.

Comentând cu privire la recentele declarații ale președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, că nu trebuie permis ca Marea Neagră să se transforme într-un 'lac rusesc', Aleksandr Grușko a afirmat că 'Alianța Nord-Atlantică înțelege foarte bine că Marea Neagră nu va deveni niciodată 'un lac NATO''.

'Vom lua toate măsurile necesare pentru a neutraliza posibilele amenințări și încercări de a exercita presiuni militare la adresa Rusiei din direcția sudică', a avertizat diplomatul rus.

Potrivit lui Grușko, 'tendința spre deteriorare a relațiilor între Rusia și NATO' nu s-a epuizat încă. Alianța continuă politica de descurajare a Rusiei, în ciuda apelurilor acesteia din urmă la dialogul politic, susține el.

'Nu vreau să spun că în relațiile noastre cu NATO e 'război rece', dar Alianța recurge la schemele de asigurare a securității din perioada 'războiului rece'', a declarat el, adăugând că 'aceasta trezește îngrijorarea pentru că astăzi este vorba nu doar despre politică, ci și de construcție militară'.

În opinia sa, politica ia forme concrete în măsuri de genul celor care sunt acum puse în practică de SUA și de aliații lor din Europa de Est, o aluzie la prezența, prin rotație, a trupelor NATO în Est și la posibilitatea creșterii acestei prezențe. NATO va aborda subiectul desfășurării de forțe suplimentare în Europa de Est, cu prilejul summitului Alianței din iulie, de la Varșovia.

Referitor la evoluții, diplomatul rus a afirmat că 'nu există semne că țările NATO ar fi pregătite să își revizuiască politica actuală' față de Rusia, accentuând în acest context importanța Actului fondator Rusia-NATO pe care Moscova îl percepe la ora actuală ca pe unul dintre puținii factori care împiedică consolidarea militară a Organizației în Est.

Rusia susține că desfășurarea unor forțe ale NATO în apropierea granițelor sale ar încălca Actul Fondator NATO-Rusia din 1997.

Relațiile dintre NATO și Rusia traversează în prezent o criză fără precedent de la încheierea 'războiului rece', după ce Alianța și-a suspendat cooperarea cu Rusia ca urmare a rolului acesteia în criza ucraineană.

Rusia a anexat în martie 2014 peninsula ucraineană Crimeea și acordă sprijin militar și cu trupe rebelilor separatiști din estul Ucrainei, scena unui conflict militar de peste doi ani între armata Kievului și rebeli proruși.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Scandal online / Denise Rifai contraatacă „sexual”: „Nu vă căutați acum în pantaloni căci nu veți găsi mare lucru!”

2 O imagine care va aduce gheață în chiloții multor pesediști...

3 Generalul Coldea, filat și fotografiat pe aeroportul din Geneva și în avion...

4 Simplă speculație de presă?

5 Bădălău a refuzat să dea declarații la DNA / Procurorii au înregistrări video de la toate discuțiile pesedistului cu denunțătorul său, primarul Dan Pasa…