Rusia oferă Poloniei un acces limitat la epava avionului prăbuşit la Smolensk

Rusia oferă Poloniei un acces limitat la epava avionului prăbuşit la Smolensk

După mai mult de opt ani de la catastrofa aeriană de la Smolensk, în care pe 10 aprilie 2010 şi-au pierdut viaţa 96 de persoane, printre care şi preşedintele de la acea vreme al Poloniei, Lech Kaczynski, soţia sa şi alţi înalţi oficiali polonezi, autorităţile ruse au anunţat joi că vor oferi Varşoviei un acces limitat la epava avionului Tupolev TU-154, relatează agenţiile dpa şi PAP.

Conform declaraţiei dată joi de comisia rusă însărcinată cu investigarea acestui accident, reprezentanţii polonezi vor putea examina unele elemente ale epavei avionului în perioada 3-7 septembrie.

Potrivit investigatorilor ruşi, avionul s-a prăbuşit din cauza unei erori de pilotaj, în timpul aterizării în condiţii de ceaţă densă, probabil şi ca urmare a presiunilor exercitate de unii membrii ai delegaţiei asupra piloţilor să aterizeze la Smolensk în pofida vizibilităţii reduse.

Dar în Polonia sunt vehiculate unele teorii ale conspiraţiei care pun pe seama Rusiei prăbuşirea avionului prezidenţial polonez, iar controversele legate de acest accident sunt o sursă de tensiuni în relaţiile dintre Moscova şi Varşovia.

Epava avionului este păstrată pe aeroportul din Smolensk. Guvernul de la Varşovia a cerut cu insistenţă să-i fie predată această epavă, dar Rusia a refuzat, fapt care a alimentat în Polonia speculaţiile privind un posibil atentat rus.

În plus, justiţia poloneză a formulat anul trecut acuzaţii împotriva unor controlori de trafic aerian ruşi, pe care-i consideră responsabili pentru catastrofa aeriană, acuzaţii descrise de Rusia ca fiind motivate politic.

Delegaţia poloneză aflată la bordul acelui avion şi condusă de preşedintele Lech Kaczynski (fratele geamăn al lui Jaroslav Kaczynski, actualul lider al Partidului Lege şi Justiţie care conduce în prezent Polonia) se îndrepta spre Katyn pentru a participa la o ceremonie de marcare a 70 de ani de la masacrul din 1940, când circa 22.000 de prizonieri de război polonezi au fost ucişi de forţele sovietice.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...