Rusia: Parchetul cere şase ani de închisoare pentru cineastul Kirill Serebrennikov

Rusia: Parchetul cere şase ani de închisoare pentru cineastul Kirill Serebrennikov

Parchetul rus a cerut luni şase ani de închisoare pentru regizorul de teatru şi film Kirill Serebrennikov, o personalitate de marcă a universului artistic din Rusia, acuzat de deturnare de fonduri într-un proces controversat, informează AFP.

Într-o audiere ce a avut loc la Moscova, Parchetul rus a cerut şi o amendă de 800.000 de ruble (10.200 de euro), potrivit unui jurnalist de la AFP care a fost prezent la tribunal.

Pedepse cuprinse între patru şi cinci ani de închisoare au fost cerute şi pentru trei colaboratori ai regizorului Kirill Serebrennikov.

Prezent la audiere, Kirill Serebrennikov, în vârstă de 50 de ani, este acuzat că a deturnat între 2011 şi 2014 aproximativ 128 de milioane de ruble (1,64 milioane de euro) din subvenţii publice.

Reţinut de Poliţie în august 2017, regizorul a fost plasat în regim de arest la domiciliu până în aprilie 2019.

În septembrie 2019, justiţia rusă a ridicat "toate măsurile privative" decise împotriva lui şi a celor trei colaboratori puşi sub acuzare, apoi a retrimis dosarul la Parchet, considerându-l incomplet.

O a treia expertiză a concluzionat la începutul lunii iunie că regizorul şi echipa lui au încasat un excedent de 128 de milioane de ruble din fonduri publice pentru un proiect al trupei Seventh Studio, condusă de Serebrennikov.

Noul aviz contravine unei expertize precedente, care a contrazis punctul de vedere al acuzării.

Kirill Serebrennikov, care este directorul artistic al Centrului Gogol, un celebru teatru din Moscova, a negat întotdeauna acuzaţiile formulate împotriva sa.

Susţinătorii lui consideră că artistul este pedepsit pentru libertatea lui de creaţie şi pentru piesele sale de teatru uneori îndrăzneţe, care combină politica, sexualitatea şi religia, într-o ţară în care autorităţile depun eforturi pentru revenirea în forţă a societăţii ruse la "valori tradiţionale". Autorităţile moscovite dezmint însă această interpretare a faptelor.

Aproximativ 3.000 de personalităţi din domeniul culturii au cerut luni într-o petiţie adresată Ministerului Culturii ca acesta să renunţe la acuzaţii, denunţând "un proces care a fost fabricat" de către anchetatori.

După arestarea lui Serebrennikov, numeroase apeluri în favoarea lui au fost lansate de personalităţi din universul artistic din Rusia şi din străinătate.

Kirill Serebrennikov s-a remarcat cu filmul său "Leto", despre viaţa rockerului sovietic Viktor Ţoi, premiat în 2018 la Festivalul de la Cannes şi al cărui montaj a fost terminat în reşedinţa regizorului, în timp ce acesta se afla în regim de arest la domiciliu.

Din cauza aceleiaşi măsuri, Kirill Serebrennikov a lipsit la sfârşitul anului 2017 la Teatrul Bolşoi din Moscova la premiera spectacolului "Nureev", dedicat fostului balerin sovietic decedat în Occident în 1961. Şi acel spectacol a stârnit controverse, iar premiera sa a fost amânată cu şase luni.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 O să aveți un șoc după ce veți citi povestea asta! Așa vi se fură țara, dragi români!

2 Interlopi la PNL

3 „Pot să filmez și eu puțin bucătăria ta?” / Interlopii României au început să-și afișeze ostentativ bogăția

4 DEZVĂLUIRI Pesediștii înroșeau telefoanele / Presiunile puse de cumnatul lui Adrian Năstase asupra conducerii AS…

5 Sex cu năbădăi în Oltenia! / Patron amenințat cu pistolul de amantul nevestei!