Rusia: Partidul lui Putin își va consolida puterea în urma alegerilor regionale de duminică (analiști)

Rusia: Partidul lui Putin își va consolida puterea în urma alegerilor regionale de duminică (analiști)

Rusia Unită, partidul aflat la putere în Rusia, asociat cu președintele Vladimir Putin, ar urma să câștige fără probleme alegerile regionale care vor avea loc duminică, potrivit unor analiști citați de DPA.

"Rusia Unită va domina consiliile regionale și municipale", a precizat, prin e-mail, analistul rus de politică și securitate Nabi Abdullaev.

Rusia Unită a obținută o majoritate confortabilă în parlamentul federal la alegerile de anul trecut, ceea ce i-a oferit posibilitatea de a schimba unilateral Constituția. Alegerile regionale de duminică ar urma să aducă din nou o victorie covârșitoare acestui partid, notează DPA.

"Este foarte puțin probabil, dar chiar dacă un membru al unui alt partid ar câștiga un scrutin de guvernator, el sau ea cu siguranță nu se va abate de la linia oficială și va căuta cooperarea cu guvernul federal care controlează fluxul financiar și stabilește politicile fiscale", a spus Abdullaev, director asociat pentru Rusia al firmei de consultanță Control Risks Group.

Pentru a candida la poziția de guvernator, un potențial candidat trebuie mai întâi să primească aprobarea unui anumit număr de oficiali municipali de rang înalt, în funcție de regiune. Acest așa-numit 'filtru municipal', introdus printr-o lege din 2012, a fost un obstacol insurmontabil pentru unii candidați importanți ai opoziției.

"Nu cred că există dubii că Rusia Unită va domina alegerile, fie și pentru că autoritățile au folosit — sau abuzat — de 'filtrul municipal' pentru a exclude orice candidați care ar fi putut fi o provocare pentru mașina guvernamentală", a declarat și analistul politic Mark Galeotti, cercetător la Institutul pentru Relații Internaționale din Praga.

"Aceste alegeri nu promit nicio surpriză majoră care să fie neplăcută pentru Kremlin. Oamenii votează pentru cei care au putere, în speranța că le vor fi rezolvate problemele. Rusia Unită este în bună măsură văzut ca puterea lui Putin, iar popularitatea lui adaugă de asemenea până la un punct voturi la partid", a declarat Abdullaev.

Rușii sunt încurajați să voteze, "chiar și atunci când nu cred că vor schimba ceva", a spus Galeotti.

"Este mai ușor să mergi cu valul decât să iei poziție. Până la urmă, a vota pentru guvern este inofensiv. Când știi că cei de la putere vor câștiga oricum, de ce să ieși în față?", a adăugat el.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...