Rusia. Pedepsele pentru „infracțiuni” comise de soldați în timpul mobilizării, înăsprite de deputați

Rusia. Pedepsele pentru „infracțiuni” comise de soldați în timpul mobilizării, înăsprite de deputați

Duma de Stat a aprobat marţi un proiect de lege pentru înăsprirea pedepselor pentru o serie de infracţiuni precum dezertarea, daune aduse proprietăţii militare şi nesubordonare dacă acestea sunt comise în timp de mobilizare militară sau situaţie de luptă, informează Reuters.

Soldați ruși FOTO Arhivă

Proiectul de lege, adoptat în a doua şi a treia lectură marţi de Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus, survine în plină dezbatere în Rusia despre o posibilă mobilizare generală, un pas care ar putea escalada semnificativ războiul din Ucraina.

„Până astăzi, Codul Penal rus nu conţinea concepte ca mobilizare sau operaţiuni de luptă”, a afirmat Pavel Cikov, şeful cabinetului de avocatură Agora, care a reprezentat o serie de cazuri juridice importante în Rusia.

Potrivit unei copii a proiectului de lege, consultată de Reuters, capitularea voluntară ar deveni o infracţiune pentru personalul militar rus şi se va pedepsi cu zece ani de închisoare.

În contextul contraofensivei ucrainene, care a dus le eliberarea aproape în întregime a regiunii Harkov, Kremlinul susține că încă nu s-a discutat despre o mobilizare la nivel naţional pentru a susţine campania militară din Ucraina. Totuşi, unii politicieni şi naţionalişti ruşi au cerut o mobilizare totală, notează Reuters, potrivit Agerpres .

Pe 24 februarie, Rusia s-a dedat unei agresiuni militare nejustificate şi neprovocate împotriva Ucrainei. Moscova a susţinut constant că este vorba despre o „operaţiune militară specială”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...