Rusia: Percheziţii la sediul organizaţiei nonguvernamentale de apărare a drepturilor omului Memorial

Rusia: Percheziţii la sediul organizaţiei nonguvernamentale de apărare a drepturilor omului Memorial

Poliţia rusă a întreprins vineri percheziţii la sediul de la Moscova al organizaţiei nonguvernamentale ruse de apărare a drepturilor omului Memorial, a cărei dizolvare a fost ordonată de justiţia din Rusia, informează Reuters şi AFP.

De asemenea, potrivit Reuters, percheziţii sunt în curs la sediul Asistenţei Civice, organizaţie care ajută migranţi şi refugiaţi, a anunţat portalului OVD-info, specializat în monitorizarea arestărilor şi apărarea deţinuţilor.

Nu se cunoaşte deocamdată motivul acestor percheziţii, poliţia rusă refuzând să ofere vreo explicaţie.

Cu puţin timp înainte de noul an, un tribunal din Moscova a dispus dizolvarea Centrului pentru Drepturile Omului al ONG-ului Memorial, la o zi după interzicerea structurii-mamă a acestei organizaţii emblematice. Decizia s-a aplicat organismului care ţine evidenţa actelor de încălcare a drepturilor omului în Rusia contemporană, în special persecuţiile politice în justiţie împotriva opozanţilor preşedintelui Vladimir Putin. Curtea Supremă interzisese organizaţia-mamă, Memorial International, şi structurile sale care anchetează epurările din perioada sovietică.

Centrul pentru Drepturile Omului al Memorial a fost dizolvat pe motiv că a încălcat o lege controversată privind "agenţii străini" şi pentru că a făcut apologia "terorismului" şi "extremismului".

Fondată în 1989 de disidenţi sovietici care au dorit să salveze memoria victimelor crimelor staliniste, organizaţia neguvernamentală Memorial s-a impus apoi ca un pilon al societăţii civile ruse, deranjând Kremlinul prin angajamentul său faţă de apărarea libertăţilor publice. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Ce se întâmplă în China?

3 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

4 VIDEO Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990

5 „Era imposibil de dresat” / Posibilul vicepreședinte al lui Donald Trump recunoaște că și-a ucis câinele