Rusia: Peste 4.500 de manifestanţi împotriva intervenţiei în Ucraina arestaţi (ONG)

Rusia: Peste 4.500 de manifestanţi împotriva intervenţiei în Ucraina arestaţi (ONG)

Peste 4.600 de persoane care manifestau fără autorizaţie împotriva intervenţiei militare în Ucraina au fost arestate duminică în aproximativ 60 de oraşe din Rusia, a indicat ONG-ul OVD-Info, specializat în supravegherea protestelor, notează AFP.

Cel puţin 4.640 de persoane au fost arestate duminică în 65 de oraşe, ridicând la peste 13.000 numărul protestatarilor reţinuţi de la declanşarea operaţiunii militare ruse la 24 februarie, potrivit OVD-Info.


Foto: (c) YURI KOCHETKOV/EPA


În pofida intimidărilor din partea autorităţilor şi a ameninţării cu pedepse grele cu închisoarea, acţiuni de protest, deşi limitate, au avut loc zilnic de 11 zile în diferite oraşe ale ţării.

Principalul opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, care este împotriva intervenţiei în Ucraina, i-a îndemnat săptămâna trecută pe ruşi să se întâlnească zilnic în piaţa principală din oraşul lor pentru a cere pacea în Ucraina.


Foto: (c) YURI KOCHETKOV/EPA


Aproximativ 1.700 de persoane au fost arestate doar la Moscova duminică, a raportat poliţia. Potrivit OVD-Info, printre aceştia se numără unul dintre responsabilii ONG-ului Memorial, Oleg Orlov, şi cunoscuta militantă Svetlana Ganucikina.

Mai mulţi militanţi şi ONG-uri au postat duminică videoclipuri pe reţelele sociale care arată arestări brutale, cu lovituri de bastoane.


Foto: (c) YURI KOCHETKOV/EPA


Primele arestări au avut loc, decalajul orar obligă, în Orientul Îndepărtat şi în Siberia. Peste 200 de persoane au fost arestate în special în marile oraşe Novosibirsk şi Ekaterinburg, conform OVD-Info.

Pentru a descuraja orice critică, autorităţile ruse au adoptat vineri o nouă lege care reprimă "informaţiile mincinoase" despre activităţile militare ruse în Ucraina. Potrivit acestui text, pedepsele aplicate variază de la amenzi la 15 ani de închisoare.


Foto: (c) YURI KOCHETKOV/EPA


Media ruse şi străine au anunţat în acest context suspendarea activităţii lor în Rusia.

Cei care protestează faţă de prezenţa militară rusă în Ucraina se expun, de asemenea, la amenzi, în conformitate cu un nou articol din codul administrativ care interzice acţiunile publice "discreditând forţele armate".


Foto: (c) YURI KOCHETKOV/EPA


Potrivit agenţiei de presă Ria Novosti, un locuitor din Siberia a fost prima victimă a acestei noi legi: a fost amendat cu 60.000 de ruble (450 de euro) pentru că a lansat un apel la o manifestaţie împotriva intervenţiei în Ucraina.

Pe de altă parte, zeci de manifestanţi au fost condamnaţi în ultimii ani la pedepse dure de închisoare pentru "violenţă împotriva poliţiei", un motiv considerat inventat de multe ONG-uri. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale