Rusia preconizează să plaseze pe orbită primul modul al unei staţii spaţiale proprii în 2025

Rusia preconizează să plaseze pe orbită primul modul al unei staţii spaţiale proprii în 2025

Rusia a anunţat marţi că preconizează să plaseze pe orbită primul modul al unei staţii spaţiale proprii în 2025, an în care intenţionează să înceapă pregătirile pentru a abandona Staţia Spaţială Internaţională (ISS), relatează EFE.

"Deja se construieşte primul modul bază pentru noua staţie orbitală în serviciul Rusiei", a anunţat Dmitri Rogozin, directorul agenţiei spaţiale Roscosmos, pe canalul Telegram, în care a postat şi un videoclip cu imagini ale lucrărilor.

Potrivit lui Rogozin, Corporaţia cosmică de rachete Energia are sarcina de a construi modulul până în 2025, pentru a putea fi plasat pe orbită.

Imaginile postate de directorul Roscosmos arată că lucrările se desfăşoară în atelierul 439 al corporaţiei Energia.

Pe 16 aprilie, vicepremierul rus Iuri Borisov a anunţat că ţara sa va abandona proiectul Staţia Spaţială Internaţională din 2025.

Perioada de exploatare a ISS, care a început să fie construită în 1998, expiră în anul 2024, însă diferite surse sugeraseră anterior posibilitatea de a prelungi funcţionarea staţiei spaţiale până în 2030.

ISS, compusă din structuri construite de Rusia şi SUA, este utilizată continuu de două decenii. În activitatea laboratorului orbital sunt implicaţi membri ai echipajului format în special din cosmonauţi ruşi şi astronauţi americani care efectuează cercetări ştiinţifice imposibil de realizat pe suprafaţa Terrei.

Potrivit postului public de televiziune Rossia-1, decizia de a abandona ISS a fost aprobată pe 12 aprilie, în cadrul unei reuniuni a preşedintelui rus, Vladimir Putin, cu responsabili ai industriei spaţiale a ţării, în care au fost dezbătute şi planurile Rusiei privind construcţia unei staţii spaţiale proprii.

"Dacă se adoptă această decizie, va fi extrem de costisitoare. Cred că în zece ani preţul va ajunge la o mie de miliarde de ruble (13 miliarde de dolar), a declarat agenţiei RIA Novosti, Andrei Ionin, cercetător în cadrul Academiei Ruse pentru Cosmonautică.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…