Rusia: Preşedinta comisiei electorale, agresată cu un pistol cu electroşocuri chiar înainte de alegeri

Rusia: Preşedinta comisiei electorale, agresată cu un pistol cu electroşocuri chiar înainte de alegeri

Preşedinta comisiei electorale ruse a fost agresată în noaptea de joi spre vineri de un bărbat care i-a pătruns în locuinţă şi a tras asupra ei cu un pistol cu electroşocuri, a anunţat poliţia rusă, relatează AFP.

Atacul a vizat-o pe Ella Pamfilova în jurul orei 01.30 dimineaţă (22.30 GMT joi), chiar înaintea alegerilor locale contestate de duminică, care au provocat manifestaţii masive ale opoziţiei care a denunţat respingerea candidaţilor ei.

Poliţia a descris agresiunea din locuinţa Ellei Pamfilova, de 65 de ani, aflată într-un sat în afara Moscovei, drept "un atac armat", adăugând că agresorul "a intrat în veranda casei pe o fereastră şi a atins-o pe proprietară cu un pistol cu impulsuri electrice de mai multe ori, după care a fugit".

Preşedinta comisiei electorale ruse a participat la o conferinţă de presă vineri şi nu avea semne vizibile ale agresiunii. Ea a dat asigurări că se simte bine. "Voi supravieţui", le-a spus ea jurnaliştilor, potrivit imaginilor difuzate la televiziune.

Poliţia a anunţat că a deschis o anchetă.

Media publice ruseşti au lansat ipoteza că atacul ar putea fi legat de alegerile de duminică. "Ce este, un jaf sau executarea unui ordin pentru a afecta alegerile?", s-a întrebat televiziunea publică Russia 24.

Principalul opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, a denunţat, pe de altă parte, o "falsă" agresiune.

Preşedintă a comisiei electorale ruse, Pamfilova a sprijinit respingerea majorităţii candidaţilor opoziţiei pentru consiliul local din Moscova, pe motiv că semnăturile de susţinere ale alegătorilor de care aveau nevoie sunt în mare parte invalide.

Decizia a provocat cea mai puternică mişcare de protest a opoziţiei de la revenirea lui Vladimir Putin la Kremlin în 2012.

Tânăra avocată Lioubov Sobol, care a condus mişcarea de protest din această vară, a declarat că speră că "vinovaţii vor fi găsiţi rapid". "Pamfilova ar trebui cu siguranţă să fie judecată pentru falsificarea alegerilor. Dar sunt împotriva pedepselor extrajudiciare", a scris ea pe pagina ei de Facebook.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Dur articol! / Așa este, domnule președinte?

2 Așa o fi?

3 Andreea Esca are un „confident”?

4 Idilă-surpriză în sportul românesc

5 Bășiți aici! / „Declarația de la București” / Căcații stângii, acum ajunși bășini, vor să-l alunge pe Iohannis