Rusia recrutează străini încarcerați în închisorile sale: Cazul studentului zambian ucis în Ucraina

Rusia recrutează străini încarcerați în închisorile sale: Cazul studentului zambian ucis în Ucraina

Un oficial de la Kiev acuză Moscova că a trimis la război africani deţinuţi în Rusia. Acuzația survine după ce un student zambian a murit în luptă deși ar fi trebuit să efectueze o pedeapsă cu închisoarea în apropiere de capitala Rusiei.

Lemekhani Nathan Nyirenda FOTO The Times

„Putin trimite cetăţeni africani încarceraţi în Rusia la război în Ucraina”, a denunţat pe Twitter purtătorul de cuvânt a Ministerului ucrainean de Externe, Oleg Nikolenko.

Luni, Zambia a anunţat moartea studentului Lemekhani Nathan Nyirenda, „decedat pe 22 septembrie 2022 (la vârsta de 23 de ani, n. red.) în Ucraina”, într-un moment în care ar fi trebuit să fie încarcerat într-o închisoare din Rusia.

Zambia cere explicații

Zambia a anunţat că a cerut explicaţii Rusiei „privind circumstanţele în care un cetăţean zambian, care ispăşea o pedeapsă cu închisoarea la Moscova, a putut fi recrutat pentru a lupta în Ucraina şi şi-a pierdut viaţa”, transmite AFP, potrivit Agerpres .

„Suntem în curs de a clarifica această chestiune, de a clarifica toate circumstanţele”, a declarat viceministrul rus de Externe Mihail Bogdanov, citat de agenţia de presă RIA Novosti.

„Africanii nu ar trebui să moară pentru ambiţiile imperiale nesănătoase ale lui Putin”, a declarat Nikolenko.

Șeful companiei militare private Wagner, Evgheni Prigojin, un apropiat al lui Vladimir Putin, este acuzat de Ucraina că a trimis pe front mii de combatanţi recrutaţi direct în închisorile ruseşti în schimbul promisiunii unui salariu important şi unei reduceri a pedepsei.

Lemekhani Nathan Nyirenda a fost găsit vinovat de încălcarea legii ruse aprilie 2020, potrivit Guvernului zambian, care nu a furnizat mai multe detalii.

Acest student la inginerie nucleară a fost condamnat la nouă ani şi şase luni de închisoare. El îşi ispăşea pedeapsa într-o închisoare cu securitate medie la periferia Moscovei.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...