Rusia relaxează legislaţia privind utilizarea simbolurilor naziste

Rusia relaxează legislaţia privind utilizarea simbolurilor naziste

Deputaţii ruşi au relaxat miercuri legea extrem de rigidă care pedepseşte utilizarea simbolisticii naziste, care va putea fi de acum afişată fără riscul unei amenzi dacă ea nu glorifică Germania lui Hitler, relatează AFP.

Amendamentele au fost adoptate în a treia şi ultima lectură şi vor trebui acum aprobate de preşedintele Vladimir Putin.

Afişarea de simboluri naziste precum zvastica este sancţionată în Rusia cu o amendă sau cu pedepse scurte cu închisoarea. Utilizarea lor va fi de acum posibilă dacă ele reflectă o "atitudine negativă faţă de ideologia nazistă" şi nu fac propagandă.

În noiembrie, deputaţii ruşi au autorizat deja folosirea de simboluri naziste fără glorificare pentru opere culturale, literare, educative sau în mass-media.

În 2015, librarii ruşi au fost nevoiţi să retragă de pe rafturi 'Maus', roman grafic emblematic al lui Art Spiegelman despre Holocaust, din cauza unei coperţi pe care se afla o svastică.

Autorităţile ruse au exercitat timp de mulţi ani un control strict asupra oricărei difuzări de simboluri naziste în sfera publică, inspectând uneori magazinele de jucării şi anticariatele.

Mai multe persoane au fost de asemenea deferite justiţiei pentru "extremism" sau "incitare la ură" pentru glume sau caricaturi pe internet care conţineau simboluri naziste. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”