Rusia, reprimită în competiții de UEFA. Reacții furibunde în Europa și amenințări cu boicotul

Rusia, reprimită în competiții de UEFA. Reacții furibunde în Europa și amenințări cu boicotul

De la declanșarea războiului în Ucraina, Rusia a avut interzis să participe la competițiile organizate de UEFA, atât la nivel de echipe naționale, cât și la nivel de echipe de club. După un an și șapte luni de interdicție, UEFA a redeschis ușa Rusiei în fotbal. Deocamdată, pentru toate naționalele mai mici de 17 ani, pe motiv că niște copii nu ar trebui să fie pedepsiți pentru faptele adulților.

Alexander Ceferin, decizie primită cu indignare în Europa. Foto EPA EFE

Decizia a înfuriat Ucraina, așa cum era de așteptat, dar și federațiile din Anglia, Polonia, Suedia, Danemarca, Finlanda și Letonia au anunțat că vor refuza să participe la vreo competiție alături de Rusia.

„Fotbalul trebuie să poarte un mesaj de pace și speranță. E dureros ca o generație tânără să fie privată de meciuri internaționale. Copiii nu trebuie să fie pedepsiți pentru faptele a căror responsabilitate aparține exclusiv adulților”, a declarat Aleksander Ceferin, președintele forului european. Conform UEFA, decizia va intra imediat în vigoare, și la masculin, și la feminin. Condiții reprimirii rușilor în competițiile U17 sunt ca meciurile să se dispute în afara teritoriului țării, să nu fie arborat steagul țării, să nu fie intonat imnul național, iar jucătorii să nu parte însemnele Rusiei pe echipamente.

Ucraina condamnă decizia UEFA

Anunțul lui Alexander Ceferin a declanșat reacții în întreaga Europa. De la Kiev, s-a transmis: „Condamnăm decizia UEFA de a reprimi în competiții naționalele Rusiei U17. Insistăm ca UEFA și FIFA să mențină hotărârea precedentă, de a interzice tuturor formațiilor Rusiei să participe la întrecerile internaționale.

Confirmăm că nu vom lua parte la nicio competiție la care vor fi prezente echipele Rusiei și facem apel la celelalte federații membre UEFA să boicoteze posibilele meciuri contra Rusiei. Suntem convinși că adoptarea unei asemenea decizii, de a reprimi progresiv reprezentantele Federației Ruse în mijlocul războiului condus de Rusia împotriva Ucrainei, e fără temei. E ca și cum politica de agresiune a Rusiei ar fi tolerată de UEFA”.

Anglia, solidară cu Ucraina

Imediat, Ucrainei i s-a alăturat federația din Anglia (FA). „Nu sprijinim această hotărâre, de a readmite Rusia în competiții, și poziția noastră rămâne neschimbată. Anglia nu va juca niciun meci cu Rusia”, a confirmat FA. Și polonezii au fost fermi: „Dacă naționalelor Rusiei li se va permite să participe, selecționatele noastre vor refuza să concureze cu ele. Aceasta este unica decizie corectă".

O reacție a venit și din partea federației letonă, care a mers pe aceeași idee, că reprezentativele din acest stat nu vor juca la nicio categorie de vârstă împotriva Rusiei, ”indiferent de locul unde ar fi programate partidele sau de forma de reprezentare a sportivilor ruși. Decizia UEFA e contrară poziției puternice a federației asupra războiului început de Rusia în Ucraina, poziție care va fi păstrată până când ostilitățile din Ucraina vor lua sfârșit”. Și țările nordice, Finlanda, Suedia și Danemarca au transmis că vor boicota naționalele din Rusia, în orice competiție.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB