Rusia respinge o cerere a Lituaniei privind audierea lui Mihail Gorbaciov în cazul represiunii din 1991

Rusia respinge o cerere a Lituaniei privind audierea lui Mihail Gorbaciov în cazul represiunii din 1991

Rusia a respins cererea unui tribunal din Lituania ca fostul președinte sovietic, Mihail Gorbaciov, să fie audiat ca martor cu privire la represiunea sângeroasă împotriva susținătorilor independenței acestei republici baltice, soldate cu victime, în 1991, cu puțin timp înainte de căderea URSS, a relatat marți AFP.

"Rusia a respins o cerere de asistență juridică cu privire la Gorbaciov", a anunțat marți într-un comunicat un tribunal din Vilnius, capitala lituaniană.

"Rusia protejează o persoană suspectată de crimă", a reacționat într-o declarație pentru France Presse fostul președinte lituanian Vitautas Landsbergis, simbol al luptei pentru independența acestei foste republici sovietice de trei milioane de locuitori, acum membră a UE și NATO.

Un judecător vrea să-l convoace pe Mihail Gorbaciov, astăzi în vârstă de 86 de ani, pentru a face depoziții în calitate de martor într-un dosar în care zeci de foști oficiali sovietici sunt urmăriți pentru crime împotriva umanității și crime de război.

Paisprezece civili au fost uciși și alte sute au fost răniți în timpul intervenției trupelor trimise la Vilnius de Moscova în ianuarie 1991. Lituania a fost prima republică sovietică care și-a declarat independența în martie 1990. Liderul sovietic de atunci Mihail Gorbaciov a calificat declarația de independență drept "nelegitimă și ilegală" și a trimis tancuri la Vilnius.

Rusia a refuzat să coopereze în acest caz și numai doi suspecți, ambii cetățeni ruși, compar în procesul deschis în 2006.

Cu toate acestea, procurorii lituanieni nu vor inculparea oficială a lui Mihail Gorbaciov, care a condus Uniunea Sovietică din 1985 până la destrămarea ei în 1991, notează AFP.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...