Rusia se pregătește să sechestreze avioanele străine din țară

Rusia se pregătește să sechestreze avioanele străine din țară

Guvernul Rusiei a pregătit un decret care va face posibilă sechestrarea aeronavelor străine de pe teritoriul său, anunță agenția Interfax .

Boeing 737 al PobedaFoto: Dmitry Feoktistov / TASS / Profimedia Images

Proiectul pregătit de Ministerul Transporturilor de la Moscova și va acorda companiilor aeriene dreptul de a nu returna avioanele proprietarului lor de drept, preconizându-se că decizia va afecta contractele de închiriere a aeronavelor încheiate înainte de 24 februarie 2022.

Documentul stipulează că în cazul în care compania care deține aeronavele reziliază contractul cu compania aeriană care le-a închiriat și solicită returnarea lor înainte de termen, decizia de returnare va trebui aprobată de o comisie guvernamentală pentru înlocuirea importurilor condusă de viceprim-ministrul Iuri Borisov.

Fără o astfel de decizie a comisiei, transportatorul va putea practic sechestra aeronava pentru a o folosi în continuare.

Probleme mari pentru avioanele din Rusia din cauza sancțiunilor

Proiectul prevede de asemenea ca serviciile de service și contractul de închiriere a aeronavelor să poată fi plătite în ruble și ca acestea să poată fi asigurate și reasigurate „de către organizațiile ruse de asigurări în condiții echivalente cu cele stipulate în contract.”

La sfârșitul lunii februarie Uniunea Europeană a impus sancțiuni care interzic furnizarea de aeronave civile și piese de schimb către Rusia, precum și întreținerea și asigurarea acestora. UE și-a închis întregul spațiu aerian pentru aeronavele din Rusia pe 26 februarie.

Marea Britanie, Statele Unite și Canada și-au închis de asemenea spațiul aerian pentru aeronavele din Rusia.

În plus, sancțiunile impuse de UE obligă locatorii să rezilieze contractele existente cu companiile aeriene ruse până la sfârșitul lunii martie. Majoritatea aeronavelor folosite de companiile aeriene din Rusia sunt fabricate în străinătate și aproapte toate sunt înregistrate în străinătate.

Peste jumătate din aeronavele rusești sunt închiriate

Majoritatea aeronavelor folosite de companiile aeriene rusești sunt produse de Boeing și Airbus. Boeing a anunțat pe 2 martie că suspendă acordarea sprijinului operațional pentru aeronavele rusești și a închis temporar centrul de instruire din Skolkovo.

Airbus a anunțat la rândul său suspendarea furnizării de piese de schimb pentru aeronavele sale către companiile aeriene ruse, întreținerii și acordării de suport tehnic pentru acestea.

Potrivit companiei de consultanță Cirium, mai mult de jumătate din aeronavele folosite de companiile aeriene rusești sunt închiriate de la proprietari străini.

Prim-ministrul rus Mihail Mișustin a anunțat pe 4 martie că guvernul a pregătit 3 opțiuni pentru companiile străine care părăsesc Rusia, una dintre ele fiind trecerea activelor lor în proprietatea partenerilor ruși.


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...