Rusia și India iau în considerare să producă în comun armament

Rusia și India iau în considerare să producă în comun armament

Rusia şi India iau în considerare producţia în comun de echipament modern de apărare, a declarat marţi ministrul de externe rus Serghei Lavrov, relatează DPA.

Șeful diplomației ruse Serghei Lavrov FOTO EPA-EFE

Şeful diplomaţiei ruse a precizat că a discutat cu ministrul de externe indian Subrahmanyam Jaishankar despre perspectivele unei cooperări militare şi tehnologice, potrivit agenţiei ruse de ştiri de stat TASS.

Nu a fost încă stabilit ce echipament specific de apărare ar putea intra în discuţii. A fost cea de a cincea întâlnire între cei doi miniştri în acest an.

Referindu-se la ajutorul pentru Ucraina, Lavrov a acuzat ţările occidentale că încearcă să consolideze „un rol dominant în afacerile mondiale” şi să prevină „democratizarea relaţiilor internaţionale” sub pretextul „evenimentelor din Ucraina”. De aceea, a spus Lavrov, el apreciază foarte mult poziţia „prietenilor indieni” ai Rusiei în privinţa Ucrainei.

India este neutră în privinţa războiului declanşat de Rusia în Ucraina pentru că are relaţii apropiate atât cu Occidentul, cât şi cu Moscova.

De asemenea, India nu susţine sancţiunile occidentale şi promovează soluţionarea conflictului prin dialog. Cel mai recent, India a cumpărat petrol relativ mai ieftin din Rusia.

India este, în acelaşi timp, puternic dependentă de Moscova pentru echipamentul său militar şi pentru piese de schimb. Potrivit lui Lavrov, India şi Rusia vor, de asemenea, să coopereze mai strâns în domeniile energiei nucleare şi călătoriilor spaţiale.

Jaishankar a subliniat că ţara sa vrea să continue să cumpere petrol din Rusia. „În calitate de cel mai mare consumator de petrol şi gaz şi ca o ţară fără venituri foarte mari, trebuie să căutăm surse convenabile, aşa că relaţia India-Rusia este în avantajul nostru”, a afirmat el.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...