Rusia și Iran, reacție despre folosirea dronelor kamikaze în Ucraina

Rusia și Iran, reacție despre folosirea dronelor kamikaze în Ucraina

Rusia şi Iran au respins acuzaţiile formulate de Ucraina şi ţările occidentale privind atacurile din război unde au fost folosite drone kamikaze iraniene Shahed 136 care explodează la impact.

Drone kamikaze folosite de ruși în război / Foto AFP

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a declarat marţi presei că Rusia utilizează aeronave fără pilot (unmanned aerial vehicle, UAV) de fabricaţie internă şi că întrebarea privind achiziţiile de drone iraniene ar trebui adresată Ministerului Apărării, relatează agenţia rusă de presă TASS, precum şi AFP, Reuters şi EFE.

„Nu, nu avem astfel de informaţii. Tehnologia care este folosită este rusească. Ştiţi acest lucru. Are nume ruseşti. Toate celelalte întrebări le puteţi adresa Ministerului Apărării. Nu, nu avem astfel de informaţii", a răspuns Peskov când a fost întrebat dacă Rusia a cumpărat sau foloseşte UAV-uri iraniene.

Ministerul rus al Apărării nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii din partea Reuters.

La rândul său Iranul dezminte că a furnizat Rusiei drone pe care să le folosească în Ucraina.

„Ştirea despre faptul că Iranul furnizează drone Rusiei are ambiţii politice şi este răspândită de surse occidentale. Nu am furnizat armament niciunei părţi din ţările aflate în conflict", a declarat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Nasser Kanaani, în timpul conferinţei de presă săptămânale, citat de Reuters.

„Republica Islamică Iran respinge categoric şi condamnă ferm afirmaţiile nefondate şi nedovedite potrivit cărora ar fi vândut vehicule aeriene fără pilot la bord în scopul utilizării lor în conflictul din Ucraina'', precizează marţi şi Ambasada Iranului în România într-un comunicat de presă. Aceasta dă asigurări că guvernul de la Teheran „este pregătit să se angajeze în mod constructiv într-o cooperare tehnică şi de expertiză comună pentru a clarifica acuzaţiile nefondate formulate împotriva Iranului”.

„Încă de la începutul crizei din Ucraina, Republica Islamică Iran a adoptat o poziţie clară, consecventă şi de neclintit, subliniind că toate statele membre ale ONU trebuie să respecte pe deplin scopurile şi principiile consacrate în Carta Naţiunilor Unite, precum şi dreptul internaţional, inclusiv suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială'', se mai spune în comunicatul reprezentanţei diplomatice a Iranului la Bucureşti.

Departamentul de Stat al SUA a semnalat că, potrivit evaluării sale, drone iraniene au fost folosite în atacul de luni dimineaţă, la oră de vârf, asupra Kievului, iar purtătoarea de cuvânt a Casei Albe Karine Jean-Pierre a acuzat Teheranul că a minţit atunci când a declarat că Rusia nu a folosit drone iraniene în Ucraina.

Kievul a arătat deja în mai multe rânduri fotografii ale unor drone iraniene Shahed 136 folosite de Rusia, marcate în această ţară cu numele rusesc Gheran-2, cel mai recent cu o zi înainte, într-un alt atac asupra capitalei, relatează EFE marţi. Epava a cel puţin unei drone poartă numele rusesc Gheran-2, potrivit Reuters.

Forţele aeriene ucrainene au anunţat că Rusia a atacat luni teritoriul ucrainean cu 43 de drone sinucigaşe, dintre care 37 au fost doborâte de Kiev. Cel puţin 86% dintre dronele distruse erau Shahed, a afirmat la televiziune reprezentantul comandamentului forţelor aeriene, Iuri Ihnat. În plus, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a menţionat luni explicit dronele Shahed ''iraniene'' în obişnuitul său discurs de seară. Iar consilierul său Mihail Podoliak a scris pe Twitter că Iranul este direct responsabil pentru moartea de civili ucraineni şi a făcut apel la înăsprirea sancţiunilor împotriva acestei ţări, scrie Agerpres.

Serviciile secrete britanice au semnalat marţi că Rusia, în atacurile sale masive asupra ţintelor ucrainene începând cu 10 octombrie, a folosit rachete de croazieră, rachete antiaeriene sol-sol şi „vehicule aeriene fără pilot de unică folosinţă Shahed 136 furnizate de Iran". „Este foarte probabil ca un obiectiv cheie al acestei campanii de atacuri să fie acela de a provoca daune pe scară largă reţelei de distribuţie a energiei din Ucraina'', potrivit Londrei.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale