Rusia și Ucraina continuă să se contrazică pe tema avionului prăbușit în regiunea Belgorod

Rusia și Ucraina continuă să se contrazică pe tema avionului prăbușit în regiunea Belgorod

Serviciul secret militar al Ucrainei a fost atenţionat de autorităţile ruse cu 15 minute înainte ca avionul de transport militar Iliuşin Il-76 să intre în zona unde s-a prăbușit miercuri, a susținut joi preşedintele Comisiei de Apărare din Duma de Stat a Rusiei, Andrei Kartapolov.

Avion Il-76 FOTO Wikipedia

„Partea ucraineană a fost avertizată oficial şi a primit informaţii complete cu 15 minute înainte ca avionul să intre în zonă, (...) iar Directoratul Principal de Informaţii (HUR, n. red.) al Forţelor Armate Ucrainene a confirmat primirea”, a spus deputatul rus Andrei Kartapolov, general în rezervă care în prezent conduce Comisia de Apărare din Duma de Stat.

În replică, purtătorul de cuvânt al HUR, Andrii Iusov, a negat că Ucraina ar fi primit o astfel de atenţionare. La ultimul schimb de prizonieri când a fost folosit transportul pe calea aerului, Rusia a cerut Ucrainei să securizeze spaţiul aerian, dar „de data aceasta statul agresor nu a făcut nicio cerere în scris sau verbal”, afirmă Iusov.

Ucraina a cerut o investigaţie internaţională în acest caz şi acces la locul prăbuşirii avionului. În paralel, a deschis propria anchetă.

Moscova a acuzat Kievul că a doborât miercuri dimineața un avion de transport militar Il-76 cu 74 de persoane la bord, dintre care 65 de prizonieri ucraineni de război, trei gardieni și șase membri ai echipajului. Acești prizonieri ar fi trebuit să fie predați Ucrainei în aceeași zi la un punct de întâlnire de la granița dintre regiunea rusă Belgorod și regiunea ucraineană Harkov. Kievul a confirmat organizarea unui nou schimb de prizonieri de război cu Moscova, dar respinge acuzația precum că ar fi fost informată despre modalitatea de transport a acestora și neagă orice acuzație că ar fi doborât avionul în mod deliberat.

Versiunile contradictorii ale celor două tabere sunt o constantă zilnică în războiul care durează de aproape doi ani, notează agenția de presă Reuters, citată de Agerpres.

Însă miza este majoră în acest incident aerian, cel mai fatal survenit de la începutul războiului în interiorul frontierelor recunoscute internaţional ale Rusiei, remarcă Reuters.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat