Rusia: Susținătorii opozantului Aleksei Navalnîi manifestează împotriva lui Putin chiar de ziua lui de naștere

Rusia: Susținătorii opozantului Aleksei Navalnîi manifestează împotriva lui Putin chiar de ziua lui de naștere

Câteva mii de susținători ai opozantului rus Aleksei Navalnîi, care ispășește o pedeapsă cu închisoarea de 20 de zile pentru incitare la manifestații neautorizate, au protestat în întreaga Rusie sâmbătă împotriva președintelui Vladimir Putin, în ziua în care șeful statului a împlinit 65 de ani și cu cinci luni înaintea alegerilor prezidențiale, transmite AFP.

Înaintea unei defilări preconizate să aibă loc sâmbătă seara la Sankt Petersburg (nord-vest), unde s-a născut Putin, mai multe manifestații au avut loc în circa 80 de orașe la apelul carismaticului opozant Aleksei Navalnîi, în vârstă de 41 de ani, cunoscut pentru blogurile sale anticorupție.

Poliția a efectuat zeci de arestări în provincie, potrivit unei organizații neguvernamentale specializate, OVD-Info. Potrivit EFE, care citează surse independente, poliția a efectuat arestări la mitinguri neautorizate în orașe precum Sankt Petersburg, Ekaterinburg, Samara, Pskov, Perm sau Saratov.

Aceasta nu i-a împiedicat pe opozanții lui Putin să organizeze deja mai multe proteste în Siberia — la Vladivostok, Krasnoiarsk, Tomsk și Habarovsk—, cu toate că presa a relatat că, în majoritatea cazurilor, numărul participanților nu depășea o sută.

La Moscova, peste o mie de persoane (700, potrivit poliției), îndeosebi tineri, s-au strâns în Piața Pușkin și pe Bulevardul Tverskaia, în centrul capitalei ruse, în pofida interdicției autorităților. Participanții scandau "La mulți ani!" sau "Putin, rușinea Rusiei". Autoritățile au desfășurat importante forțe de ordine.

Vladimir Putin, la putere în Rusia de la sfârșitul anului 1999, nu și-a anunțat deocamdată candidatura pentru un nou mandat de președinte.

Manifestația de sâmbătă cu cea mai mare încărcătură simbolică este prevăzută să aibă loc la Sankt Petersburg, al doilea oraș al țării și unde președintele Putin s-a născut și a urcat eșaloanele puterii. Această manifestație, care ar urma să aibă loc în Parcul Marte, în plin centrul vechii capitale imperiale ruse, nu a fost autorizat, la fel ca majoritatea adunărilor opoziției.

Înainte chiar de a începe, doi reprezentanți ai echipei de campanie a lui Navalnîi au fost reținuți sâmbătă dimineață și ar urma să fie aduși în fața unui judecător.

Putin intenționează să-și serbeze ziua de naștere în cadru restrâns, dar și... prin muncă, urmând să prezideze o reuniune a consiliului securității Rusiei, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. În mod tradițional, Putin primește de ziua sa numeroase mesaje de felicitare, îndeosebi pe rețelele sociale, notează Reuters. În schimb, unii activiști s-au deplasat la unul dintre sediile președinției pentru a lăsa cutii ambalate cu hârtie pentru cadouri și pe care scriseseră mesaje precum "Renovare" sau "Alternanță politică", a relatat EFE.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...