Rusia susţine că a doborât opt rachete ucrainene care se îndreptau spre Crimeea. Explozii în Sevastopol

Rusia susţine că a doborât opt rachete ucrainene care se îndreptau spre Crimeea. Explozii în Sevastopol

Ministerul Apărării de la Moscova a anunţat luni că forţele ruse au doborât opt rachete ucrainene care se îndreptau spre Crimeea, peninsulă ucraineană anexată în 2014 şi care este vizată cu regularitate de armata Kievului, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Armata ucraineană vizează infrastructură militară din Crimeea, inclusiv Podul Kerci FOTO EPA-EFE

"La 30 octombrie în jurul 13:00, după ora Moscovei, o tentativă a regimului de la Kiev de a ataca instalaţii din peninsula Crimeea cu opt rachete de croazieră Storm Shadow a fost dejucată", a indicat Ministerul Apărării rus, adăugând că "toate rachetele au fost doborâte".

Sistem de apărare aeriană rus, lovit în Crimeea

Ucraina, în schimb, a anunţat anterior că a "lovit cu succes" un sistem de apărare antiaeriană rusesc în peninsulă, în cursul nopţii de duminică spre luni.

"Forţele armate ale Ucrainei au lovit cu succes un obiectiv strategic al sistemului de apărare antiaeriană pe coasta de vest a Crimeei", a indicat Centrul de comunicaţii strategice al armatei pe Telegram, fără alte precizări.

Autorităţile ruse nu au făcut niciun comentariu cu privire la acest subiect, dar canalul Telegram, Rîbar, apropiat armatei ruse şi urmărit de 1,2 milioane de persoane, a informat despre un "atac combinat" al Kievului.

Potrivit acestui canal, forţele ucrainene au lansat două rachete americane ATACMS (Army Tactical Missile System) asupra împrejurimilor localităţii Olenivka, situat în capul Tarhankut (vestul Crimeei.) Tentativele ruseşti de a doborî rachetele au eşuat, dar lovitura nu a provocat pagube majore, susţine Rîbar.

După scurt timp, trei drone navale ucrainene au fost detectate în largul oraşului-port Sevastopol, bază a Flotei ruse din Marea Neagră, a afirmat acelaşi canal, asigurând totodată că două dintre ele au fost distruse.

Potrivit Ukrainska Pravda, Ministerul rus al Apărării a anunțat că două ambarcațiuni fără echipaj au fost descoperite în Marea Neagră: "Au fost provocate pagube în urma unui incendiu în zona de detectare, iar în rada externă a golfului Sevastopol se desfășoară un set de măsuri anti-mine și anti-sabotaj".

Rușii au oprit circulația pe Podul Crimeii la ora 06:36, iar aceasta a fost reluată o oră mai târziu.

Explozii în Sevastopol

Agenţia de presă ucraineană Unian a transmis luni, la miezul zilei, că o serie de explozii se aud în Crimeea, citând martori şi canale Telegram locale.

Potrivit canalului Telegam "Krîmski veter" ("Vântul Crimeei"), mai multe explozii - între trei şi patru - au fost auzite în oraşul Saki , din Crimeea, unde se află o bază aeriană rusă. În unele cartiere din acest oraş alimentarea cu electricitate s-a întrerupt. Mai multe canale de Telegram comunică despre o lovitură asupra aerodromului Novofiodorvka, de lângă Saki.

Trei explozii au fost auzite în Sevastopol, unde se află baza Flotei ruse din Marea Neagră, potrivit Unian, care relatează că înainte de aceasta în peninsulă a fost anunţată o alertă de raid aerian.

Ulterior, au apărut informaţii că în unele zone ale oraşului-port se ridicau coloane de fum. Una dintre explozii s-a produs pe teritoriul şantierului naval din Sevastopol. Cu toate acestea, responsabilii locali proruşi au declarat că o cortină de fum a fost instalată în golful din sudul portului.

Guvernatorul instalat de Moscova în Crimeea, Mihail Razvojaiev, a declarat că două ţinte aeriene ar fi fost doborâte deasupra oraşului Sevastopol. Fragmente de rachete ar fi căzut pe teritoriul unei şcoli, potrivit Unian.

O alertă de raid aerian a fost declanşată la Sevastopol la 12:22, ora Moscovei, fiind anulată în jurul orei 13:26, a mai spus oficialul prorus.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat