Rusia susţine că a trimis în Kaliningrad trei avioane MiG-31 dotate cu rachete Kinjal. Finlanda suspectează încălcarea spaţiului său aerian

Rusia susţine că a trimis în Kaliningrad trei avioane MiG-31 dotate cu rachete Kinjal. Finlanda suspectează încălcarea spaţiului său aerian

Cele trei avioane de vânătoare MiG-31, echipate cu rachete hipersonice Kinjal, vor fi dislocate pe aerodromul Cikalovsk, din regiunea Kaliningrad, scrie Agerpres, care citează presa rusă.

Citând Ministerul rus al Apărării, Agenţia de presă RIA Novosti scrie că aceste avioane vor fi neîntrerupt de serviciu, 24 de ore din 24.

Potrivit Ministerului rus al Apărării, relocarea acestor avioane echipate cu Kinjal se înscrie în cadrul „măsurilor suplimentare de descurajare strategică”.

Tensiunile au crescut între Rusia şi vecinii săi europeni, cu excepţia Belarusului, de când Vladimir Putin a trimis zeci de mii de militari în Ucraina în urmă cu şase luni în ceea ce numeşte preşedintele rus drept „operaţiune militară specială”, care de fapt este un război imperialist, de anexare, dus împotriva unui stat independent şi suveran.

Kaliningrad, o exclavă rusă pe coasta Mării Baltice, între Polonia şi Lituania - ţări membre NATO şi UE -, a devenit un punct fierbinte după ce Lituania a decis să limiteze tranzitul de mărfuri spre regiune prin teritoriul său, Rusia ameninţând cu represalii, notează Agerpres.

Potrivit propagandei ruse, Kinjal este o rachetă balistică aer-sol hipersonică cu capacitate nucleară, are o viteză Mach 10 şi manevrabilitate ridicată. Kremlinul susţine că acest tip de rachetă poate străpunge orice sistem de apărare antiaeriană existent în prezent.

Pe de altă parte, Ministerul finlandez al Apărării a anunţat joi dimineaţă că două avioane ruseşti de vânătoare MiG-31 sunt suspectate de încălcarea spaţiului său aerian în apropierea oraşului Porvoo, în Golful Finlandei, la 150 kilometri distanţă de Rusia.

Forţele aeriene finlandeze au ridicat de la sol un aparat de zbor pentru a identifica avioanele, a precizat sursa citată. De asemenea, Garda de Frontieră a Finlandei a deschis „o anchetă preliminară”.

Incidentul a avut loc la locală 09.40 şi a durat circa două minute, în condiţiile în care avioanele de vânătoare au zburat spre vest circa un kilometru, a precizat un purtător de cuvânt al Ministerului finlandez al Apărării, citat de AFP.

Cu o graniţă de 1.300 km cu Rusia, Finlanda a trecut printr-un punct de cotitură istoric în luna mai, renunţând la statutul său tradiţional de ţară nealiniată din punct de vedere militar prin depunerea cererii, împreună cu Suedia, de aderare la NATO. Decizia a fost luată în urma invadarea Ucrainei de către Rusia, pe 24 februarie.

Serviciul finlandez de siguranţă internă (SUPO) a avertizat în mai că Rusia vrea săpună piedici procesului de aderare a Finlandei la NATO.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /